Jelentős kamatemelésről döntött kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa. Az alapkamat mértéke nem változott, ezt nem is tárgyalták, de a jegybank alaposan kiszélesítette a kamatfolyosót:

december 1-i hatállyal az O/N, azaz egynapos jegybanki betét kamatát 1,60 százalékra, míg az O/N és az 1 hetes fedezett hiteleszköz kamatát 4,10 százalékra emelte.

A jegybank ezzel utat nyitott a további az egyhetes további emeléséhez, amelyet a legutóbbi alapkamatemelés után kezdett el még annál is nagyobb mértékben növelni. 

Az MNB elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. A monetáris tanács novemberi kamatközleményében jelezte, hogy az elmúlt időszakban felerősödtek az olyan rövid távú pénz- és árupiaci kockázatok, amelyekre gyorsan és a szükséges mértékben kíván reagálni a jegybank.

Fotó: Shutterstock

Az egyhetes betéti eszköz kamata az elmúlt hetekben az alapkamat szintje fölé emelkedett. A kamatfolyosó kiszélesítése és felfelé aszimmetrikussá tétele szervesen illeszkedik a monetáris politika új szakaszának stratégiájába - olvasható az MNB közleményében.

Megugrott a forint az MNB nagy lépésére

A magyar fizetőeszköz többhetes csúcsok felé közelít az euró ellenében.

Az árstabilitás elérése és fenntartása érdekében kiemelten fontos, hogy a jegybank számára elegendő mozgástér álljon rendelkezésre, biztosítva a gyorsan változó környezetből fakadó kockázatok hatékony kezelését.

Forrás: MNB

Ugyan ma délután a Monetáris Tanács nem kamatmeghatározó ülést tartott, azonban számítani lehetett arra, hogy ettől függetlenül döntés születik a kamatfolyosó módosításáról. A kamatfolyosó kiszélesítésére és felfelé tolására azért volt szükség, mert a múlt héten az egyhetes betéti tenderen a kamat már 2,9 százalékra emelkedett és ezzel megközelítette a kamatfolyosó felső szélét, amely effektív korlátot jelent 

- húzta alá Molnár Dániel, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági elemzője. 

A szakértő szerint az MNB most csütörtökön már nem tudott volna érdemi szigorításról dönteni, amennyiben nem módosít előtte a kamatfolyosón. A mostani lépés tehát további mozgásteret nyit a monetáris politika számára, hogy beavatkozzon a gazdaságba és megfékezze az emelkedését. 

Molnár Dániel szerint a kamatfolyosó módosítása ugyanakkor önmagában még nem minősül szigorításnak, ehhez szükség van arra, hogy csütörtökön az MNB tovább emelje az egyhetes betéti eszköz kamatát. Várakozásaik szerint minimum 30 bázispontos emelést hajt majd végre, de ennél nagyobb szigorítás sem elképzelhetetlen.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a kamatfolyosó kiszélesítése és felfelé aszimmetrikussá tétele szervesen illeszkedik a monetáris politika új szakaszának stratégiájába, lehetővé teszi, hogy az egyhetes betét csütörtöki tenderén tovább emelje kamatot. 

A kifejezetten erős inflációs kockázatok miatt az egyhetes betéti kamat huzamosabb ideig elválhat az alapkamattól, továbbra is betöltve az effektív kamatláb szerepét. A jelenlegi kockázatok figyelembe vételével arra számítunk, hogy az egyhetes betéti kamat 4 százalékig emelkedhet a jövő év első negyedévében, majd a negyedik negyedévtől, amennyiben mérséklődnek az inflációs kockázatok, a monetáris tanács elkezdheti az egyhetes betéti kamat visszazárását az alapkamathoz 

- összegezte Suppan Gergely.