Tungsram Aero Space Power Kft. néven új cég jött létre a Tungsram csoporton belül budapesti székhellyel, kisvárdai telephellyel 125 fős létszámmal, 2 milliárd forintos alaptőkével.

A vállalat repülőgép hajtómű-alkatrészek javításával, karbantartásával foglalkozik, és egy világszerte 100 milliárd dolláros piacra készül betörni.

Fotó: Kallus György/VG

Az alapítók, Joerg Bauer, a Tungsram csoport elnök-vezérigazgatója, Herdon István, a Xanga csoport tulajdonosa és az újonnan létrejött vállalat ügyvezetője, Kürthy Attila írta alá az új kft. születéséről szóló megállapodást.

Az új vállalat a Tungsram gyorsan növekvő divíziója, amely a repülési- és az energiaágazat számára végez karbantartást és nagyjavítást.

Az érintett, MRO nevű légiipari  szolgáltatás éves világpiaci forgalma 100 milliárd dolláros a közlemény szerint, és folyamatosan nő. Ehhez társul két másik terület, az energiaiparhoz és megújuló energiához kapcsolódó karbantartás és alkatrészgyártás, a Tungsram kisvárdai gyára e piacokat célozza meg. Jelenlegi partnerei a GE Aviation, GE Power és a GE Renewable.

A Tungsram Aero Space Power jelenleg az egyetlen olyan repülőgépmotor-alkatrészgyártó üzem a kisrégióban, amely rendelkezik az európai és az amerikai légügyi hatóság tanúsítványával is.