Barnamezős beruházásként építene etil-acetát gyárat Miskolc ipari övezetében a Mátraholding Gazdasági Tanácsadó Zrt. – írta az Észak-Magyarország kedden.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilap cikke szerint a létesítmény az egykori húskombinát helyén épülne meg, a beruházó azért választotta a miskolci helyszínt, mert a városnak és környékének kedvezőek az adottságai, kiemelkedőek a logisztikai lehetőségek, és a térségben több vegyipari üzem is működik, így a szakhatóságoknak jelentősebb tapasztalatai vannak a vegyipari beruházásokkal kapcsolatban.

Az egykori miskolci húskombinát elhagyatott épülete Fotó: facebook.com/urbexhun

A tervezett etil-acetát üzem barnamezős beruházásnak minősül, a területen meglévő épületváz felhasználásával irodai és szociális blokk, a technológiához kapcsolódóan pedig új csarnoképületek, tárolótartályok és tűzivíztároló készül. A területet délről és északról erdősávokkal elválasztva vasútvonal, illetve a Sajó folyó gátja, keletről pedig mezőgazdasági területek határolják. A vasútvonal és az M30-as autópálya közelsége miatt a város fontos potenciális fejlesztési területéről van szó.

A miskolci közgyűlés legutóbbi ülésén a képviselők arról döntöttek, hogy a beruházást a jelenleg egyéb ipari-gazdasági zónából zavaró hatású ipari-gazdasági zónába sorolják át, és szintén az előkészítés érdekében a területet kiemelt fejlesztési övezetté. Miután a Mátraholdingnak szigorú környezetvédelmi előírásokat kell teljesítenie, most csak előkészítésről van szó, a hatóság szigorúan vizsgálja majd a feltételeket – írta a lap.

Fotó: Fortepan, Bauer Sándor