Ahogyan a Magyar Nemzeti Bank közleménye jelzi, a hétfőtől két bankszünnapot tartó Sberbank Magyarország Zrt. betéteseinek biztonságát a hazai Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) is szavatolja, tehát nem kell aggódniuk a hitelintézet ügyfeleinek. Szerdán pedig az MNB vissza is vonta a hitelintézet engedélyét, a kártalanítás automatikusan megtörténik. 

Az OBA a betétek tőkéje és kamata után fő szabály szerint legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forintösszegig fizet kártalanítást 10 munkanapon belül 

– az összeghatárt a törvény euróban állapítja meg, ám a kifizetés forintban történik. A törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén, amennyiben elkülönített számlán lett elhelyezve a betét, úgy ezt az összeghatárt meghaladóan, további legfeljebb 50 ezer euró összeghatárig is fizethető kártalanítás. 

Fotó: Kallus György

Ilyen, a kártalanítás általános összeghatárát meghaladó kifizetésre jogosultak azok a természetes személyek, akiknek elkülönített számlán elhelyezett betétje lakáseladás vételárából, lakásbérleti vagy lakáshasználati jog eladásából származó vételárból, munkaviszony megszűnéséhez vagy nyugdíjhoz kapcsolódó juttatásból, biztosítási összegből vagy bűncselekmény áldozatainak vagy tévesen elítélteknek járó kártérítésből áll.

Az OBA-t egyébként egy független igazgatótanács irányítja, melyben képviselői útján részt vesz a hazai pénzügyi világ valamennyi szereplője. Az OBA gazdálkodását az Állami Számvevőszék ellenőrzi, amely az Országgyűlésnek tartozik beszámolással. 

Mint megírtuk, becsődölt vagy valószínűleg csődbe fog jutni az itthon 27 fiókot működtető magyar Sberbank tulajdonosa, a bécsi székhelyű Sberbank Europe, az orosz Sberbank leányvállalata az Oroszország elleni legutóbbi szankciók következményeként. Likviditási helyzete romlása miatt már az osztrák pénzügyi piacfelügyelet is közölte, hogy moratórium alá helyezte a pénzintézetet.

Nincs veszélyben a magyar bankrendszer stabilitása a Sberbank végelszámolása miatt

Nincs veszélyben a hazai pénzpiac stabilitása a Magyar Nemzeti Bank szerint, amelynek sajtótájékoztatóján elhangzott, rövid időn belül Magyarországon is felvásárolhatják a Sberbank érdekeltségeit. A Magyar Nemzeti Bank visszavonta a magyarországi Sberbank tevékenységi engedélyét, az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül, automatikusan kifizeti a kártérítést 100 ezer euróig.