Vegyes hangulatban zárt New York

22:20 Felemás eredménnyel zártak hétfőn a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 166,15 ponttal, 0,49 százalékkal 33 892,6 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 12,97 ponttal, 0,3 százalékkal lett kevesebb, és 4371,65 ponton zárta a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 56,77 ponttal, 0,41 százalékkal erősödött, és 13 751,4 ponton végzett.

Masszív vesztességben az amerikai tőzsdék

20:30 Magyar idő szerint este fél kilenckor sem tudtak ledolgozni veszteségeikből a tengerentúli tőzsdék. A Dow Jones 1,6%-kal, 550 ponttal, az S&P 500 1,4%-kal, 94 ponttal, míg a Nasdaq 1%-kal , 130 ponttal kereskedik lejjebb, mint a pénteki záróár.

Zárva lesz kedden az orosz tőzsde

19:51 Az orosz jegybank meghosszabbítva a kereskedés felfüggesztését a nyugati szankciók által kiváltott teljes körű pénzügyi válság közepette.

Gyengüléssel zártak az európai tőzsdék

19:20 Gyengüléssel zártak a főbb európai értékpapírpiacok hétfőn az Ukrajna elleni orosz támadás ötödik napján. A londoni FTSE100 index 0,42 százalékkal, a frankfurti DAX-index 0,73 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 1,39 százalékkal gyengült. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,17 százalék mínuszban zárt a hét első kereskedési napján. A varsói börze WIG20 indexe 1,48 százalékos emelkedéssel zárt hétfőn.

Kissé javult a rubel árfolyama

18:46 Komoly mínuszban zárt a rubel a dollárral és az euróval szemben hétfőn, de a veszteség egy részét sikerült ledolgoznia zárásra a jegybank hétfőn bejelentett intézkedéseire, mint például az alapkamat emelése 9,50 százalékról 20 százalékra, illetve annak a hatására, hogy tárgyalások kezdődtek az ukrán és az orosz illetékesek között. A dollár 94,6 rubelen fejezte be a napot, ami 11,6 rubel dollárerősödés a pénteki zárószinthez képest. A dollárt napközben ennél magasabban, 109,185 rubelen is jegyezték, ami 26,185 rubellel haladta meg a péntek estit. Az euró hétfőn 13 rubellel 106 rubelre emelkedett zárásra, a maximuma 122 rubel volt, 29 rubellel magasabb az előző zárónál.

Kikerülhetnek az orosz papírok az MSCI indexeiből

17:20 A moszkvai részvénypiac "befektetésre alkalmatlanná vált" a szigorú nyugati szankciók hatására, ezért eltávolíthatjuk indexeinkből az orosz értékpapírokat - mondta hétfőn Dimitris Melas, az MSCI egyik vezetője

Masszív veszteségben zárt a BUX

17:20 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 2037,91 pontos, 4,45 százalékos csökkenéssel, 43 731,25 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 79,8 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.

 

Közelít a mélypontjához a forint

16:51 Késő délután új lendületet vett a forint gyengülése, az euró árfolyama néhány perccel 17 óra előtt megközelítette a 372-es szintet. Ez 1,8 százalékos esést jelent.

 

A Maersk is bojkottálhatja Moszkvát

16:30  Felfüggesztheti az Oroszországba irányuló és onnan kiinduló összes tengeri és szárazföldi szállítást tekintettel a Kreml ellen az ukrajnai inváziót követően elrendelt szankciókra - közölte hétfőn a Maersk, a világ egyik legnagyobb konténerszállító cége.

 

Mindenkit leköröz ma a Mol

16:25 Nem csak a magyar tőzsdén, hanem a szektortársak között is jelentősen felülteljesít hétfőn a Mol-részvény, amely délután négy óráig 2,1 százalékot emelkedett, miközben a BUX 6,2, az OTP 15,2, a Richter pedig 2,4 százalékot esett.

Az olajár emelkedése dacára gyengén teljesít az európai olajszektor, a Mol teljesítménye így a versenytársakhoz képest is kiemelkedő. Az osztrák OMV árfolyama már 9,1 százalékot zuhant, a TotalEnergies 6,8 a Shell pedig 2,8 százalékkal gyengült. A PKN Orlen tartózkodik még pozitív tartományban, de a lengyel rivális is csupán 0,7 százalékkal tudott emelkedni.

Nagy eséssel nyitottak az amerikai börzék

15:33 A Dow Jones 450 ponttal, azaz 1,4 százalékkal ereszkedett a hétfői nyitáskor. Az S&P 500 1,3, míg a technológiai papírokat tartalmazó Nasdaq 100 mintegy egy százalékos eséssel kezdett.

Európában is komoly veszteségeket szenvedhettek el a tőzsdézők, Londonban 1,3, Frankfurtban 2, Párizsban pedig 2,6 százalékos mínuszt könyvelhettek el 15:30-ig a vezető részvényindexek.

Rendületlenül küldi Európába a gázt a Gazprom

15:25 Továbbra is pumpálja a földgázt az ukrajnai tranzitvezetékeken keresztül Európába a Gazprom, a vezeték kihasználtsága változatlanul magas szinten van - jelentette hétfőn az orosz Interfax hírügynökség a vállalat adataira hivatkozva.

Wasington blokkolja az orosz befektetési alapot

14:52 Azonnali lépéseket tesz az Egyesült Államok hétfőn az orosz központi bank dollártranzakciónak betiltására és az orosz befektetési alap teljes blokkolására - közölték magas rangú kormányzati tisztviselők Washingtonban. Ez az agresszív lépés a CNN szerint kiüti Oroszország kezéből egyik legerősebb eszközét, amellyel a szankciók hatását enyhíthetné, a rubelt megtámaszthatná.

 

Gyorsult az esés a magyar tőzsdén

14:38 Délután fél háromig hét százalékos esést szenvedett ez a Budapesti Értéktőzsde fő indexe, a BUX. Továbbra is az OTP húzza lefelé leginkább a hazai piacot, a bankpapír már 16 százalékos mínuszban jár, míg a Richter 3,5 százalékos veszteséget mutat. A Magyar Telekom kisebb, egy százalékos csökkenést mutat, a blue chipek közül egyedül a Mol mutat minimális, 0,2 százalékos emelkedést.

Milliárdos nagyságrendű a Citigroup orosz kitettsége 

14:34 A Citigroup orosz eszközkitettsége 5,4 milliárd dollár, míg teljes oroszországi, harmadik felekkel szembeni kitettsége közel 8,2 milliárd dollár volt december végén – közölte az amerikai nagybank hétfőn.

 

Érintheti a Pensum likviditását a Sberbank-ügy

14:00 Számlavezető és finanszírozó pénzintézete, a Sberbank Hungary anyabankjára kivetett szankciók nem érintik a Pensum Group tőkehelyzetét - közölte hétfő délután a tőzsdei cég. A Magyar Nemzeti Bank által elrendelt banki szünnapok a vállalat rövidtávú likviditását azonban negatívan befolyásolhatják. A társaság megtette a szükséges intézkedéseket a pénzintézet miatt kialakult helyzet kezelésével kapcsolatban.

 

Elkötelezett az osztalékfizetés mellett a Richter

13:50 Az ukrán-orosz helyzet fejleményeit valószínűleg figyelembe kell venni az osztalékjavaslat megállapításakor - válaszolta a VG-nek Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója, a gyógyszergyártó hétfő reggeli sajtótájékoztatóján. 

Kilőtt az EHEP árfolyama

13:35 Az Első Hazai Energia-Portfolió Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (EHEP) részvényei 15,4 százalékkal, 1500 forintra drágult kora délután.

Hatott az orosz kamatemelés

13:05: Az orosz központi bank rendkívüli lépésként 20%-ra emelte irányadó kamatát 9,5 százalékról, a hatóságok pedig azt mondták az exportra koncentráló vállalatoknak, hogy készüljenek fel devizaeladásra, mivel a rubel közel 30 százalékkal rekordmélységre esett a dollárral szemben. A kamatdöntés után magyar idő serint 13 órára már némileg javult a rubel árfolyama is, csak 20 százalékos mínuszt mutatott a dollárhoz képest.

Tovább ütik a magyar tőzsdét

13:00 Továbbra is az eladók dominálják a kereskedést a Budapesti Értéktőzsdén (is), a BUX 5,8 százalékos mínuszba került kora délelőtt. A nap vesztese, ahogy arra számítani lehetett az OTP: a bankpapírok árfolyama 11 százalékkal zuhant. A hétfőn reggel a negyedéves eredményszámairól és a 2022-es kilátásokról beszámoló Richter papírok 3,5 árfolyama 3,5 százalékkal került lejjebb. Az euró/forint kurzus visszajött a 372-es szintről, és újra 370 alatt zajlik a kereskedés. A DAX 2,2 százalékkal csökken, az amerikai határidős indexek pedig másfél százalékos mínuszban nyithatnak. Érdekesek a folyamatok az olajpiacon, a Brent határidős ára alig emelkedik, az amerikai WTI viszont 4,4 százalékkal igyekszik a 100 dolláros hordónkénti ár felé (jelenleg még így is 96 dollár alatt kereskednek).

 

Raliznak a megújuló részvények

12:39 Látványosan drágulnak a megújuló energetikai cégek részvényei Európában, miután a befektetők arra spekulálnak, hogy az orosz-ukrán háború miatt felgyorsulhat a zöld energiára való átállás. A Nordex, a Vestas, a Siemens Gamesa, az Oersted és a EDP Renovaveis papírjai 5-12 százalékkal pluszban járnak.

Támadás érte a Toyotát, leáll a japán gyártás

12:36 Kibertámadás miatt ideiglenesen felfüggeszti belföldi járműgyártását a Toyota, a kényszerű leállás 13 ezer autót érinthet.

Zárva marad hétfőn a moszkvai tőzsde

12:20 Zárva marad hétfőn a moszkvai - jelentette be az orosz központi bank hétfőn késő délelőtt. Csupán kedden döntenek róla, hogy mikor kezdődhet újra a kereskedés. Az orosz jegybank egyébként már reggel megtiltotta az értékpapír-kereskedőknek, hogy a külföldiek tulajdonában álló orosz értékpapírokat értékesítsék, emellett a hazai pénzintézeteket tőkeinjekciókkal és devizatranzakciókkal is támogatják.

 

Duplázott az Erste Group

11:52 Több mint kétszeresére növelte nyereségét tavaly a bécsi tőzsdén jegyzett Erste Group. A bővülő nettó kamatbevétel, a hitelállomány növekedése és a visszaeső kockázati költségek miatt a nettó profit 1,92 milliárd euróra emelkedett a 2020-as 783,1 millió euróról – jelentette be a bank hétfőn. Az ukrajnai háború következményeit ugyan nehéz felmérni, ám a bankra nézve nem lesz közvetlen hatással, mivel a két hadban álló országban az Erstének nincsenek leányvállalatai.

 

Zuhan az OTP, tartja magát a Mol

11:41 Délelőtt is eladói nyomás alatt maradt a pesti tőzsde, a BUX négy százalékos mínuszban járt fél tizenkettőkor.

Megtízszerezte profitját az Alteo

11:13 A negatív piaci hangulatban érkezett pozitív hír is hétfőn, amit az Alteo szállított. A megújuló energiát hasznosító társaság délelőtt közzétett előzetes számai alapján 2021-ben rekordot jelentő, 12,9 milliárd forint EBITDA-t ért el, melyhez csaknem tízszeresére ugró, 5,8 milliárdos nyereség párosult.

Richter: jelentősek a háború miatti kockázatok

10:33 Az orosz-ukrán helyzet miatt felülvizsgálta eredetileg megfogalmazott éves terveit a Richter. A magyar gyógyszergyártó vállalat. A tavalyi árbevétel – euróban – szintje elérhető, üzemi eredmény tekintetében viszont ez nem garantálható – tette hozzá a vezérigazgató. A forgalom szinten tartásának további feltétele, hogy a Richter orosz piaca ne omoljon össze. A kiemelt termékekkel azonban ezek a hatások kompenzálhatók – hangsúlyozta Bogsch Erik elnök a hétfői sajtótájékoztatón.

Zuhan a Gazprom

10:25 Több mint 35 százalékkal zuhantak a német Xetra-piacon a Gazprom ADR-jei. A német der Aktionär szerint kétséges, hogy az egyik amerikai bank által kibocsátott ADR-ek egyáltalán forgalomképesek maradnak-e.

 

Mélypont közeléből fordult a forint

10:22 Nagyobb eséssel kezdte a napot a forint, délelőtt azonban enyhült az eladói nyomás a hazai fizetőeszközön. Az euróval szembeni jegyzés nem sokkal 10 óra előtt a 372-es szintről fordult vissza, jelenleg 370 forinton jegyzik az európai fizetőeszközt. 

Egyedül állja a sarat a Mol

10:11 Erőteljes nyomás alá került hétfőn a pesti tőzsde, a hazai nagypapírok közül egyedül a Mol tudott emelkedni. 

A magyar olajtársaság részvényeit 10 órakor 1,8 százalékos pluszban, 2500 forint felett jegyezték. A kurzust támogatja háborús feszültség miatt hétfőn reggel ismét 100 dollár fölé szökő olajár is. A BUX ezzel szemben 2,8 százalékot esett.

 

Csőd szélén a Sberbank Europe

10:09 Becsődölt vagy valószínűleg csődbe fog jutni a magyar Sberbank tulajdonosa, a bécsi székhelyű Sberbank Europe - amely viszont az orosz Sberbank leányvállalata - az Oroszország elleni legutóbbi szankciók következményeként – figyelmeztetett az Európai Központi Bank hétfőn. Likviditási helyzete romlása miatt már az osztrák pénzügyi piacfelügyelet is közölte, hogy moratórium alá helyezte a pénzintézetet.

 

Ismét száz dollár fölött az olajár

9:56 Öt százalék felett drágult hétfőn délelőtt az olaj, a Brent hordónkénti ára 5,1 százalékkal 102 dollár fölé szökött, WTI jegyzése pedig 95,7 dollárra ugrott néhány perccel 10 óra előttig.

 

Kilőttek a 4iG-partner részvényei

 

9:52  A háború és a német hadsereg 100 milliárd eurós fejlesztéséről hozott berlini döntés következtében kilőttek a német védelmi cégek részvényei. A Jenoptik papírjai 3 százalékkal 31,3 euróra, a Thyssenkrupp 9 százalékkal, 9,4 euróra, a 4iG-be tulajdonosként belépő Rheinmetall 30 százalékkal 140 euróra, a katonai elektronikai termékeiről ismert Hensoldt pedig 62 százalékkal, 24 euróra erősödött.

 

Zuhanórepülésben az európai légitársaságok

9:32 A magyar hátterű Wizz Air kilenc százalék feletti mélyrepüléssel kezdte a napot, az EasyJet 5,3 százalékos, a Ryanair 2,4 százalékos mínuszban áll.

A német Lufthansa részvényei 5,6 százalékos veszteséget hoztak össze fél óra alatt. Az Air France-KLM 3,8 százalékot esett. Az vasárnap lezárt a légterét az orosz gépek előtt.

Eséssel indult a nap

Látványos eladási hullám söpört végig az európai pénz-és tőkepiacokon a nyitást követően, a forint ismét megközelítette a történelmi mélypontját, egy euróért már több mint 370 forintot kértek a devizapiacon, ami 1,3 százalékos gyengülést jelent a pénteki záróértékhez képest.

Fotó: Shutterstock

Mindeközben az eurót is látványosan adják, a dollárhoz képest közel egy százalékot veszített értékéből, reggel kilenc óra előtt a keresztárfolyam 1.11868-on állt. 

A svájci frank ugyanakkor menedékeszközként viselkedik, az euróhoz képest 0,6 százalékot erősödött. 

A régiós devizák is szenvednek, az euróhoz viszonyítva a lengyel złoty 1,5, a cseh korona 1,1 százalékot veszített értékéből. A rubel piacán pánik uralkodik, az orosz fizetőeszköz 35 százalékkal esik az euróhoz, és 36 százalékkal a svájci frankhoz képest, annak ellenére, hogy az orosz jegybank kétségbeesett intézkedésként 9,5 százalékról több mint a duplájára, 20 százalékra emelte az alapkamatot. A pánik azonban nem enyhül, tömegek állnak sorba a bankok pénzautomatái előtt, hogy kimenekítsék megtakarításaikat, a likviditáshiány máris kezd akuttá válni, hiszen a jegybank eszközeinek nagy részét befagyasztotta a Nyugat, a bankok többségét pedig lekapcsolták a SWIFT rendszerről. Az orosz tőzsde legutóbbi tájékoztatása szerint helyi idő szerint 10 órakor kinyitnak, de a külföldiek nem férhetnek hozzá értékpapírjaikhoz.

A részvénypiacokat sem kímélte a pánik, Budapesten több mint 5 százalékos eséssel kezdett a BUX, ahogy várható volt az OTP-t, a Richtert és a Mol szórták a befektetők, a bankpapír több mint 8 százalékot esett az első percekben, az olajrészvény 3,5, a gyógyszerpapír 1,2 százalékkal zuhant.

Az amerikai piacokon a határidős jegyzések 1-2 százalék közötti mínuszt jósolnak nyitásra a fontosabb indexekben.

Jelentős eséssel nyitottak hétfőn a nyugat-európai tőzsdék is, ahogy a befektetők a hétvégén tovább súlyosbodó orosz-ukrán háború, valamint az orosz agresszió miatt elrendelt nemzetközi szankciókat árazták be.

A német DAX 30 index két százalék feletti mínuszban startolt, Párizsban ugyancsak két százalék feletti eséssel kezdett a CAC 40 is. A milánói börze 1,7, a madridi pedig 1,6 százalékot csökkent közvetlenül a kereskedés megindítása után.