Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál.

A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. 

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 10 napon belül 100 ezer euróig helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért - áll az MNB közleményében.

Fotó: Kallus György

Mint megírtuk, a hazai Sberbank az orosz-ukrán válság nyomán az osztrák anyabanktól, illetve annak tulajdonosától, a nemzetközi szankciók által sújtott orosz Sberbanktól érkező negatív hatások miatt került súlyos fizetőképességi (likviditási) és tőkehelyzetbe.

Az MNB az elmúlt napokban - az ügyfelek és valamennyi érintett fél érdekeinek védelmére - kísérletet tett arra, hogy a végelszámolás helyett megnyugtatóan rendeződhessék a hazai Sberbank helyzete, ám e lépések eredménytelennek bizonyultak. 

A kártalanítás a magyar Sberbanktól az OBA-nak átadott információk alapján automatikus, azt az ügyfeleknek nem kell kérelmezniük a magyar garanciaintézménynél. 

Az OBA-védettség mindenkire vonatkozik. A védelem a forintban vagy devizában elhelyezett betétre is kiterjed, ideértve a folyószámlán elhelyezett összeget, a lekötött betétet, az okiratos betétet stb. és azok kamatait is. A magánszemélyek mellett a vállalkozások, egyesületek, alapítványok betéteire is vonatkozik a védelem, beleértve a külföldön élőket és a külföldieket is. Az évi 500 ezer eurónál kisebb költségvetésű önkormányzatok szintén részesülnek az OBA-védelemben. Ha egy ügyfélnek több betétje van egy banknál, ezek összeadódnak a kártalanítás összeghatárának meghatározásakor, s együttesen a kifizetési limitig fizethetők ki.

Az MNB közleményében megjegyzi, az OBA a további tudnivalókról részletes tájékoztatást fog adni az ügyfeleknek, és a jegybank is folyamatos tájékoztatást nyújt majd az ügyfeleknek és valamennyi érdekelt félnek a tudnivalókról.