Három vagy négy dózis véd a koronavírus súlyos tüneteivel szemben – teszi fel a kérdést Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi karának adjunktusa a Facebook posztjában.

Fotó: Löffler Péter/Dunántúli Napló

A három oltás nagyon fontos

Kiemelte: jelen körülmények között, tudományos szempontból a három dózis számít alap immunizációnak. Maga a pandémia, ahogy ezt mindenki megtapasztalhatta egy folyamatosan változó helyzet, ahol az ismeretek bővülésével és a helyzet alakulásával párhuzamosan kell alkalmazkodnunk. Tehát aki még nem tette, vegye fel a harmadik oltást - javasolja.

A SARS-CoV-2 evolúciójának csúcsát jelenleg jelentő és dominánsan terjedő Omicron esetében a három vakcina nyújt kellő védelmet.

A vírus evolúciójáról azt írja:

a vírus változása egyelőre nem jelezhető előre kellő mértékben, így amikor arról hallunk, hogy Omicron-alapú vakcinát fejlesztenek vagy egyes országokban negyedik dózist javasolnak az idős korosztálynak és krónikus betegeknek, az a változó helyzet bármely eshetőségére való felkészülést jelenti.

A pandémiának még lehetnek meglepetései, de ne féljünk ettől, minden eshetőségre megvan a tudományos alapokon nyugvó válasz. A nyári időszak hozhat enyhülést, ha szerencsések vagyunk és egyéb hatások például új variáns megjelenése ebbe nem szólnak bele.

A negyedik oltással kapcsolatban azt írja: 

jelenleg három tanulmány áll rendelkezésre a negyedik oltás hatásosságával kapcsolatban és a biztonságosságát mindhárom tanulmány alátámasztotta

– írja a virológus.

Fontos leszögezni, hogy továbbra sincs kellő információ, hogy pontosan kinek, mikor és milyen körülmények közt lesz indokolt a negyedik vakcina.

Fotó: Komka Péter

Azt mindegyik tanulmány alátámasztja, hogy a maximális szintű védettség a harmadik dózis után alakul ki, a negyedik pedig ugyanezt a szintet képes visszaállítani.

Az eddigi adatok alapján a járványhelyzet függvényében elsősorban az idős korosztály és/vagy krónikus megbetegedéssel rendelkezők lehetnek a fő célcsoport.