BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Maradnak a gabonaárak, szó sincs exporttilalomról

A gabonaexport fennmaradhat, de ezt vélhe­tően csak olyan mennyiségig engedélyezik, ami az ellátásbiztonságot nem veszélyezteti, és nem okoz árrobbanást a piacon, írja a Magyar Nemzet.

Megakadályozhatja az árak elszállását a hazai gabonapiacon a kormányzat által elrendelt exporttilalom. Bár ellátási gondoktól egyelőre nem kell tartani, az intézkedés a legnehezebb helyzet előálltakor is biztosítja a hazai szükségletek kielégítését, írja a Magyar Nemzet.

Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője a lapnak ugyanakkor arról beszélt, hogy az intézkedés nem tiltja be teljeskörűen a gabona külföldre szállítását, csupán megteremti a lehetőségét annak, hogy az agrárminiszter szükség esetén megakadályozza a magyar gabona kivitelét az országból.

Fotó: Oláh Tibor

A szakember szerint ezt azért fontos hangsúlyozni, mert az érintett termékek egy részéből, pél­dául búzából, árpából és kukoricából jelentős exporttöbbletünk van, a teljes tilalom pedig komoly bevételkiesést okozna az ágazatnak.

Az export tehát fennmarad, de ezt vélhe­tően csak olyan mennyiségig engedélyezik, ami az ellátásbiztonságot nem veszélyezteti, és nem okoz árrobbanást a piacon

– hívta fel a figyelmet.

Az lap megjegyzi, hogy az orosz–ukrán háborús helyzet miatt jelentős áremelkedés kezdődött a világpiacon, ami előrevetíti, hogy a hazai termények iránt is erősebb kereslet lesz a következő hetekben.

Oroszország és Ukrajna jelentős gabonaexportőr ország, éves szinten – a két állam összesen – mintegy százmillió tonnát exportál, aminek durván a felét a búza teszi ki. Nem csoda tehát, ha a fegyveres konfliktus kirobbanása miatt jelentős félelem alakult ki a piacon, sokan attól tartanak ugyanis, hogy a háború folyományaként leáll a két ország gabonakivitele.

Váratlan volt a kormány lépése

A hazai gabonakereskedőket váratlanul érte a kormány exporttilalommal kapcsolatos döntése. Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -kereskedők Szövetségének főtitkára a Magyar Nemzetnek azt mondta, a piaci szereplők nem voltak felkészülve egy azonnali hatású intézkedésre.

A Magyar Közlönyben hétvégén megjelent rendelet egyelőre számos kérdést vetett fel a gyakorlatban, a kereskedők pedig elbizonytalanodtak. 

A tagság jelentős része az államnak fogja felajánlani azokat a tételeket, amelyeket már előkészítettek a szállításra. A kérdés csak az, hogy a jogszabály által megfogalmazott harminc napig mit kezdenek ezekkel a tételekkel – emelte ki. A szakember úgy látja, hogy a hazai ellátást egyelőre nem veszélyezteti semmi, az orosz–ukrán konfliktus ugyanakkor valóban járhat keresletnövekedéssel a külföldi piacokon. „Magyarország minden évben több gabonát termel, mint amennyit felhasznál, a hazai piac ellátása még a legrosszabb évben is biztosítható. Hazánkban jelenleg is van exportárualap, azt azonban pontosan fel kellene mérni, hogy mekkora mennyiség van a magtárakban” – tette hozzá.

A gabonaszövetség főtitkára elismerte, jogos felvetés az állam részéről, hogy gondoskodni szeretne a tartalékokról, ebben a kereskedők és a feldolgozók is partnerek. Egyeztetésre azonban szükség lenne a kormányzat és a piaci szereplők között. Ez vélhetően már ezen a héten megtörténik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.