Áprilisban tovább növekedett az élelmiszerboltokban a K&H SZÉP-kártya-használat: a költések közel harmadát itt használták fel. A lehetőség továbbra is adott, ugyanis július 1-jéig meghosszabbították a rendelkezést, miszerint élelmiszerüzletekben is felhasználható a juttatás. A boltok is nyitottak az új fizetési eszközre, csak az elmúlt négy hónapban közel ötezer új kereskedővel bővült a K&H SZÉP-kártya-elfogadó helyek száma. 

SZÉP-kártya Széchenyi pihenőkártya
Fotó: K&H


Február elseje óta van lehetőség arra, hogy a SZÉP-kártyások élelmiszer-vásárlásra is felhasználják juttatásaikat. Az eddigi tapasztalatok alapján a kormány által bevezetett módosítás egyre népszerűbb: áprilisban 63, a teljes február–március–áprilisi időszakban pedig 77 százalékkal költöttek többet K&H SZÉP-kártyával, mint az előző év azonos időszakában. 

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt három hónapban a K&H SZÉP-kártyás költések összege a 7,5 milliárd forintot is meghaladta.

Ezen belül pedig hónapról hónapra egyre nagyobb – februárban 24, márciusban 28, áprilisban pedig már 29 százalék – volt az élelmiszerre fordított költések aránya. A növekvő trend akár tovább is folytatódhat, hiszen július 1-jéig meghosszabbították a juttatás ilyen célú felhasználását. 

Nem csak az élelmiszer-vásárlás miatt népszerű azonban a K&H SZÉP-kártya. Az élelmiszer-vásárlást nem számítva áprilisban 16, az elmúlt három hónapot tekintve pedig 29 százalékkal növekedtek a költések. A használatot tovább erősítheti, hogy a cégek a növekvő bérek mellett várhatóan egyre inkább élnek majd ezen béren kívüli juttatással is a dolgozók megtartása, ösztönzése érdekében. 

Az intenzív kártyahasználatot az is segíti, hogy egyre több kereskedő csatlakozik a programhoz. Csak az idén már közel ötezerrel bővült a K&H SZÉP-kártya-elfogadó helyek száma, ami mostanra országos szinten több mint 39 ezer egységet jelent. Mivel a továbbiakban a fogyasztói árak infláció miatti emelkedése a kisebb üzletek forgalmát érzékenyebben érintheti, ezért számukra még inkább fontos lehet, hogy biztosítsák a vásárlóknak a SZÉP-kártyás fizetést. 

Emellett a turizmusban és vendéglátásban is jelentős szerephez juthat a fizetési eszköz. A gyengülő forint és a növekvő energiaárak miatt ugyanis látványosan megugorhat a külföldi nyaralás költsége, ezért az idén ismét a belföldi turizmusé lehet a fő szerep a nyári szezonban.