2022 júniusában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 739 ezer volt. A 2022. április–júniusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 693 ezret tett ki, 74 ezerrel többet, mint az előző év azonos időszakában.

Az év második negyedévében az egy évvel korábbihoz képest a foglalkoztatottak létszáma 74 ezerrel volt több. Míg a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma 67 ezerrel, a külföldön dolgozóké pedig 13 ezerrel nőtt, addig a közfoglalkoztatottaké hatezerrel csökkent.

A fiatalok (15–24 éves) korcsoportjában a foglalkoztatottak száma 261 ezer volt, foglalkoztatási rátájuk 0,5 százalékponttal, 26,6 százalékra csökkent.

Az úgynevezett legjobb munkavállalási korú (25–54 éves) népesség körében a foglalkoztatási ráta 1,5 százalékponttal, 88,4 százalékra, míg az idősebb (55–64 éves) korosztályban 3,1 százalékponttal, 65,3 százalékra emelkedett.

Handsome,Construction,Workers,In,Protective,Helmets,And,Vests,Are,Shaking
Fotó: Shutterstock

A foglalkoztatás szintje továbbra is Budapesten volt a legmagasabb (79,5 százalék), míg a legalacsonyabb érték (68,8 százalék) Észak-Magyarországot jellemezte.

Minden régióban nőtt a foglalkoztatási ráta a 15–64 évesek körében az előző év azonos időszakához képest,

a legerősebben a Dél-Dunántúlon (2,1 százalékponttal), a legkevésbé (0,7 százalékponttal) a Nyugat-Dunántúlon.

Az előző hónaphoz képest közel 45 ezres növekményt teljes egészében fel tudta szívni a erre utal, hogy a foglalkoztatottság még ennél is nagyobb mértékben, 53 400 fővel emelkedett – jelezte kommentárjában Virovácz Péter, az ING szenior elemzője. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyári szezonális munkák beindulásával tetemes számú munkaerő tért vissza az inaktivitásból, emellett még az aktívan állást keresők közül is fel tudott szívni nagyjából nyolcezer embert a piac.

Az ilyen mértékű havi változások persze sokkal inkább kivételnek tekinthetők, és ahogy említettem, inkább a szezonalitáshoz köthetők. De összességében így is elmondható, hogy a munkaerőpiaci javulás nem csupán statisztikai folyamat. Hosszabb távon nézve is tartósan kedvező irányú tendenciák láthatók a magyar munkaerőpiacon

– írta Virovácz Péter.