Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy megállapodjunk. Nem rajtunk fog múlni, ha ez elmarad. (…) Nyitottak vagyunk minden javaslatra, minden tárgyalási pozícióra. Meg akarunk állapodni– erősítette meg nem először Navracsics Tibor, akit a helyreállítási alap forrásairól kérdeztek újságírók egy pénteki sajtóeseményen. A területfejlesztési miniszter úgy fogalmazott, a múltkori 98,2-ről már 98,8 százalékra teszi az év második felében történő megegyezés valószínűségét, de ha rajta múlna, még ma délután aláírnák a dokumentumot. A magyar fél nem akar forrást veszíteni, egyértelműen megvan benne a politikai akarat, és ha az elvárások rendszerét egyébként többször módosító brüsszeli testület is meg akar állapodni, akkor meglesz a közös pont – mondta.

20220620 BudapestNavracsics Tibor területfejesztési miniszterfotó: Bach Máté (BPM)Magyar Nemzet
Fotó: Bach Máté / Magyar Nemzet


Emlékeztetett, hogy a kormány már két törvénymódosítási javaslatot is beterjesztett az Országgyűlésnek az Európai Bizottsággal való egyezség érdekében, de a folytatódó tárgyalási sorozatban elképzelhetők még jogszabály-változtatást igénylő lépések. Arra a felvetésre, hogy ilyen lehet-e a csatlakozás az Európai Ügyészséghez, úgy reagált: önmagában nem egy ab ovo elutasítandó kérdésről van szó, de a téma nem szerepel a brüsszeli egyeztetések napirendjén.
A bizottság jogállamisági aggályaival kapcsolatban a politikus azt közölte: a magyar kormánynak augusztus 22-ig kell megfogalmaznia a válaszlevelét. Azt azonban hangsúlyozta, hogy Magyarország még az Európai Bizottság saját nyilvántartásai szerint sem tartozik a legkorruptabb tagállamok közé. Felelevenítette egyúttal azt a magyar vállalást, amely szerint a nemzeti forrásból megvalósuló beruházások esetében az egyszereplős közbeszerzések arányát is az uniós átlagra csökkenti a kormány.
Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszéde befolyásolhatja-e a brüsszeli tárgyalásokat, a miniszter azt felelte, nem találkozott még ennek semmilyen következményével.
Közölte továbbá: A kormány még e hónap végéig benyújtja a 2021–2027-es fejlesztési időszakra vonatkozó összes – szám szerint nyolc – operatív programot az Európai Bizottságnak, amelynek ezt követően öt hónapja van az értékelésre. A cél, hogy ez év második felében megköttessen Magyarország és Brüsszel között a partnerségi megállapodás, majd a brüsszeli testület jóváhagyja az operatív programokat, és így megkezdődhessen a források folyósítása. A VG kérdésére, hogy a helyreállítási alaphoz hasonlóan e folyamat során is elképzelhetők-e jogi aggályok Brüsszel részéről, Navracsics Tibor azt mondta: az operatív programok kifizetéseihez is kötődnek bizonyos intézményi feltételek, de ezekkel kapcsolatban jelen pillanatban nincs vita. A 2014–2020-as ciklus zárásáról itt írtunk részletesen.
A helyreállítási alaphoz kapcsolódó hitel felvételéről még nem határozott a kormány, de még idén döntenie kell a kérdésben – tette hozzá a miniszter, aki – a kölcsön jó kondíciói és szakpolitikai okok miatt – a maga részéről támogatja a hitel igénybevételét.
Az állami invesztíciók visszafogásával kapcsolatos kormányzati tervekről szólva Navracsics Tibor közölte: EU-s forrásból megvalósuló beruházásokra nem vonatkozik a felülvizsgálat.