Bár az Európai Bizottság tudomásul vesz több, Magyarország által javasolt korrekciós intézkedést, valamint más eljárásokban tett kötelezettségvállalási terveket, de úgy véli, hogy a magyar kormány még nem mindenben megfelelő korrekciós intézkedéseket nyújtott be az költségvetési érdekeit védelmező jogállamisági feltételrendszerről szóló rendelet keretében – tájékoztatta csütörtökön az MTI-t Arianna Podesta, a brüsszeli testület szóvivője. 

Navracsics: hónapok óta folynak az intenzív tárgyalások az EU-s forrásokról

A területfejlesztésért felelős miniszter szerint Ausztriában nagyobb problémák vannak a közbeszerzésekkel, mint Magyarországon.

A szóvivő azt írta: szerdai ülésén a biztosi testület megvitatta az említett rendelet szerinti eljárás következő lépéseit, és megbízta Johannes Hahn költségvetésért felelős biztost, hogy tájékoztassa a magyar hatóságokat azokról az intézkedésekről, amelyeket a bizottság szándékozik javasolni, amennyiben a kormány korrekciós rendelkezéseit továbbra sem ítéli mindenben kielégítőnek. Az Európai Bizottság szerint a kormány június végén küldött válasza – bár tartalmaz több korrekciós lépést – nem ad megfelelő választ a testület összes aggályára, de még mindig van lehetőség arra, hogy a kormány időben ismertesse Brüsszellel a megfelelő intézkedéseket. 

Margrethe Vestager, Executive Vice-President of the European Commission in charge of Europe fit for the Digital Age, and Commissioner for Competition
Fotó: Lukasz Kobus

Magyarországnak most egy hónap áll rendelkezésére, hogy benyújtsa észrevételeit – tette hozzá a szóvivő, leszögezve, hogy a brüsszeli végrehajtó testület kész folytatni a tervezett intézkedések megfelelőségéről szóló megbeszéléseket. Podesta hozzátette, hogy az uniós testület figyelembe veszi a legutóbbi magyar döntéseket és azokat is, amelyeket a kormány a következő hónap során még esetleg indítványoz, mielőtt határozna arról, hogy javasol-e lépéseket az ügyben az EU-tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak. 

Az Európai Bizottság április végén küldött értesítést Magyarországnak a jogállamisághoz kötődő feltételességi mechanizmus elindításáról. Ursula von der Leyen elnök a korrupció elleni fellépést nevezte meg a legfontosabb feltételnek az eljárásban. A kormány június 27-én küldte el válaszát a bizottság aggályaival kapcsolatban.

A VG érdeklődésére Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hivatala a héten azt közölte: rendkívül közel van a megállapodás Magyarország és Brüsszel között hazánk európai uniós forrásairól.