Miután a vizsgálatok már több mint egy hónapja nem találtak madárinfluenzával fertőzött szárnyasokat a hazai baromfiállományban, a vírus miatt elrendelt területi korlátozó intézkedések is megszűntek Magyarországon – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken honlapján.

Madárifluenza
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Mint írják, 

június eleje óta nem fordult elő újabb megbetegedés Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 

ezért a védőkörzet múlt heti megszüntetése után a Nébih július 15-én a megfigyelési körzetek feloldását is elrendelte. Ezzel Magyarországon már nincs olyan terület, ahol madárinfluenza miatt korlátozás áll fenn.

A hivatal hozzáteszi, hogy az uniós és a hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján immár ezekből a megyékből is zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás. Azonban az Állategészségügyi Világszervezet vonatkozó előírásai szerint 

Magyarország legkorábban 2022. július végén nyerheti vissza madárinfluenza-mentes státuszát. 

Ennek lejártát követően kezdődhet meg újra a szállítás a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó, úgynevezett harmadik országokba.

A Nébih arra hívta fel a baromfitartó gazdák figyelmét, hogy a könnyítések ellenére továbbra is fennáll a vírus behurcolásának veszélye, ezért a felelős állattartás, különösen a járványügyi előírások betartása, továbbra is kiemelt jelentőségű.