Magyar gazdaság

Ön sem érti, mi áll a számlán? Az MVM elmagyarázza

Tájékoztatással jelentkezett a közműszolgáltató a gáz- és a villanyszámláról, sokan további kedvezményeket is kaphatnak.

A gáz- és áramszámlával kapcsolatos változásokról szóló közleménnyel jelentkezett honlapján az MVM, miután a most kiküldött számlákban szerepelhet először a korábbinál magasabb ár azoknál, akiknek a fogyasztása az átlagosnál magasabb.

Fotó: Pesti Tamás

A számukra kiállított számlákon már a kedvezményes sávhatárig érvényes rezsicsökkentett ár mellett a valós piaci árnál továbbra is alacsonyabb, lakossági is szerepelhet. 

A sávhatárok az áram esetében fogyasztási helyenként évi 2523 kilowattóránál, a gáz esetében pedig évi 1729 köbméternél húzódnak.

A társasházak, lakásszövetkezetek közös áramfogyasztása lakossági fogyasztásnak számít, és jogosult a lakossági rezsicsökkentett árú mennyiségre. Igaz, ez az eddig nem lakosságként egyetemes szolgáltatásra jogosult társasház vagy lakásszövetkezet közös fogyasztására is, ám nekik nyilatkozniuk kell ennek érdekében. A villanyszámlára a fogyatékossággal élő személyek által használt gyógyászati segédeszközök fogyasztása alapján további évi 1697 kilowattóráig többletkedvezmény igényelhető a kormányhivataloknál a közlemény szerint.

Rezsidíjak: a háztartások többsége az átlagfogyasztók közé tartozik

A rendeletben meghatározott tarifák védelmet nyújthatnak a további áremelkedések ellen is.

A gázszámlára a közlemény szerint társasházak és lakásszövetkezetek a közös fogyasztás után járó kedvezményes mennyiségen felül önálló lakásonként további kedvezményes mennyiségre is jogosultak. A többletmennyiség igénybevétele céljából nyilatkozniuk kell. 

A nagycsaládosok három gyerek után további évi 600 köbmétert, azt követően pedig gyermekenként újabb 300 köbmétert vásárolhatnak a rezsicsökkentett áron. 

Ezt a kedvezményt ugyancsak a kormányhivataloknál lehet igényelni.

A szolgáltató felhívja a figyelmet a számlák kiegyenlítésének lehetőségére az átalány segítségével, valamint azt is, hogy a leolvasás után mindenképpen a ténylegesen felhasznált gázt vagy áramot kell majd kifizetni. Azt is hangsúlyozzák, hogy az idő- és fogyasztásarányos számítás miatt esetlegesen ki nem használt kedvezményes mennyiség nem vész el, azt a következő elszámoláskor veszik figyelembe.

Az MVM arra is kér ügyfeleit, hogy csoportos beszedési megbízási fizetési módnál ellenőrizzék a beállított limitet, hogy számlájuk automatikus befizetése továbbra is megmaradjon.

 

villanyszámla gázszámla rezsicsökkentés MVM
Kapcsolódó cikkek