BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Borítja a rezsi a költségvetéseket: rendkívüli közgyűlések várnak a társasházi lakókra

Mintegy másfél millió társasházi háztartás idei közös költségét és költségvetését boríthatja fel az energiaárak drasztikus drágulása. Még az idén, de legkésőbb januárban vagy februárban rendkívüli közgyűlésekre lehet szükség, leginkább ott, ahol a ház tartalékai nem fedezik az emelkedő költségeket.

Drágul a takarító, a karbantartó és a közös képviselő is díja is, mert a nagy többségében magánemberek lakta társasházakat nem nyilvánították magánszeméllyé, vagyis nem maradhatnak katások a velük kapcsolatban álló szolgáltatók sem. Ez csak az egyik tétel, ahol módosítani kell az idei évre tervezett kiadások összegét, a másik a házközponti fűtés, a lépcsőházak világítása, helyenként a fűtése és a liftek üzemeltetési költsége lehet, ami a tervezettnél jóval többe kerülhet idén. 

Mint Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapító elnöke a VG-nek elmondta, 

óriási a nyomás a közös képviselőkön, akik most a lakókkal együtt várják, hogy megkapják az első téli számlákat. Ezekből derülhet csak ki ugyanis, hogy hol kell és hol nem szükséges az idei közösköltség-befizetéseket módosítani.

Ahol nincs megfelelő fedezet a pluszkiadások finanszírozására, ott nincs más választás, muszáj lesz rendkívüli közgyűlést összehívni a bevételek növelése érdekében. 

szavazás
Fotó: Shutterstock

Magyarországon másfél millióra becsülik a társasházi háztartások számát a szakmai szervezetek. Ezekben átlagosan három lakóval számolva mintegy 4,5 millió ember, a magyar lakosság csaknem fele él. 

A minden évben, május végéig kötelezően megtartandó évi rendes közgyűléseken idén nem volt mód dönteni az emelkedő rezsi következményeiről.

A kata, majd a rezsicsökkentés szabályainak módosítása egyaránt az éves közgyűlések után történt, miközben mindegyik hatással van az éves kiadások főösszegére.

A társasházi közösségek is elkezdték keresni a felújítási, energiamegtakarítási lehetőségeket, de az árak rohanvást emelkednek. Mint Bék Ágnes rámutatott: a tervezett munkálatokra a kivitelezők legfeljebb 30 napra adnak árajánlatot, ennyi idő alatt egy jól előkészített közgyűlést sem lehet összehívni. 

Jó lenne, ha végre megnyugodna a piac, és tervezhetők lennének az építőipari árak, persze az építőanyagok árának stagnálására senki sem számít most. Így viszont nem nagyon mernek  belevágni semmibe a magánemberek, még kevésbé a  a sokkal lassabban döntő társasházak

– összegezte a szakmai egyesület alapító elnöke, aki a jelenlegihez hasonlóan hektikus és bizonytalan időszakot még nem élt át.

Kulcskérdés lehet most, hogy milyen felhatalmazást adtak a társasházak a közös képviselőnek, hogy például 100 ezerig vagy akár 500 ezer forintig dönthet vásárlásokról.

Az utóbbi esetben ugyanis nem szükséges közgyűlést összehívni ahhoz, hogy a lépcsőházban az izzókat ledesre cseréljék, vagy mozgásérzékelőket szereljenek be. Egyes épületekben felmerül a lépcsőházi radiátorok leszerelése is, de ez is szakembert igényel, mert könnyen a lakások fűtési költségigényének megugrásához vezethet. 

lépcsőház
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A zárt lépcsőházak a folyamatos világítás, a toronyházak, azaz a legalább 15 emeletes épületek pedig a jellemzően három lift és a tetőre szerelt szellőztető villanymotorok miatt néznek szembe várhatóan borsos áramköltséggel vagy tetemes korszerűsítési beruházás kényszerével. 

A társasházak energetikai felújításának támogatása a szakember szerint nemzetgazdasági szinten is megkerülhetetlen kérdés az összes energiafogyasztás számottevő mérséklése érdekében. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.