Ezer eladó lakásra és házra vetített érdeklődések száma éves összevetésben 8 százalékkal esett vissza augusztusban az ingatlan.com friss elemzése szerint, ami havi szinten  – júliushoz képest – a keresletcsökkenést 3 százalékra teszi. 

Mindezek ellenére az eladó lakás és ház hirdetéseire még így is több mint 200 ezer érdeklődés érkezett a közlés szerint.

A visszafogottabb érdeklődés továbbra is az elmúlt hónapokra jellemző tényezőkkel magyarázható. A fizetések továbbra is jelentős, több mint 15 százalékos emelkedést mutatnak, ami támaszt ad a lakáspiaci keresletnek is. Viszont az európai szintű energiakrízis, az és a növekvő hitelkamatok sok vevőt kivárásra késztet

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, hogy a kereslet csökkenésével párhuzamosan a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők 7 százalékkal több eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel augusztusban. Ez a két hatás pedig a tapasztalatok szerint irányváltást vetít előre.

 

 

Trendfordulót sejtenek

A megyék többségében növekedett a kínálat, de országon belül ez nagyon eltérően alakult.

Az egy évvel korábbinál 5 százalékkal több, összesen 1731 településen több mint 34 ezer eladó lakás- és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanosok. 

 Borsod-Abaúj-Zemplénben több mint 60 százalékkal bővült a friss kínálat éves szinten.

Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém, Fejér és Bács-Kiskun megyében 23-37 százalékos volt a bővülés. Ugyanakkor a fővárosban 3 százalékos csökkenés mutatkozott. Mindössze három megyében – Tolnában, Vasban és Zalában – volt még enyhe visszaesés, mintegy 4-5 százalékos.

 Azért is valószínűsíthető a trendforduló, mert az előző hónapban feladott közepes állapotú lakóingatlan-hirdetések száma az átlagnál tempósabban, 9 százalékkal nőtt 

– tette hozzá a szakember. 

Az újszerű ingatlanok kínálata, kevesebb mint 6 százalékkal, a felújítottaké pedig csak 5 százalékkal bővült.

 

Az új rezsiszabályoktól robbant be a kínálat

Egyértelműen az új rezsiszabályokat látja a jelenség mögött Balogh László,  hiszen

nagyobb tempóban növekszik az eladásra váró közepes és felújítandó lakások száma, amelyek lakóinak az átlag feletti fogyasztás esetén jóval magasabb áram- és gázdíjat kell fizetniük.

  

A korszerűsítésre váró ingatlanok jelentős részénél magas az energiafogyasztás, emiatt sok ilyen ingatlan kerülhet piacra a következő hónapokban. Az érintett eladók ugyanis kisebbre vagy energiatakarékosabbra cserélhetik az otthonukat, amikor tényszerűen látható lesz, milyen mértékben emelkednek a fenntartási kiadások.