Egyre többen jelentkeznek éttermi munkára olyanok is, akik korábban külföldön dolgoztak, és egyre többen terveznek hazatérni Ausztriából is, vagy most nem akarnak külföldre szerződni – összegzi az augusztus közepétől markánsan érzékelhető trendfordulót a VG-nek Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a magyar Bocuse d’Or Akadémia tagja. 

felszolgáló
Fotó: Unger Tamás / Vas Népe

Mindezek eredményeként – mint megtudtuk – nincs már olyan mértékű munkaerőhiány a vendéglátásban, mint amelyet az elmúlt pár évben megtapasztalhattunk. 

Szakács, felszolgáló, cukrász és szállodai dolgozó is több van már, korrekt munkakörülményekkel, bérezéssel sikerülhet itthon tartani és megtartani annyi dolgozót, hogy már enyhülhet a munkaerőhiány. Csapody Balázs azt nem árulta el, hogy milyen béreket fizetnek most a szakmában a megfelelő tapasztalattal, nyelvtudással és munkamorállal rendelkező munkatársaknak, csak annyit mondott, hogy teljesen egyedi bérezési rendszer van, esetenként jelentős, de indokolt különbségekkel.

A külföldi tapasztalatokkal és referenciával rendelkező magyar munkavállalók megjelenése újdonság, a balatonszemesi étterembe jelentkezők között többségében ilyenek vannak. Vélhetően hasonló a helyzet a tágabb régióban is.

A munkaerőhiány talán megszűnőben, de lett helyette energiaár-robbanás, az új szerződések most lépnek életbe az ágazati szereplőknél. Vendéglősök és szállodások kapják sorra az új gáz- és áramtarifákat, Csapody Balázsék például október elseje óta tízszeres gáztarifával, és hamarosan várhatóan öt-hétszeres áramköltséggel működtetik éttermüket és szállodájukat.

Fotó: Nagy Norbert

Az étlap árazása érzékeny kérdés, gyakorlatilag duplázni kellene az ételek árát, de azt a piac már nem fogadná el, különösen a belföldi turizmusból élő vidéki egységekben nem. 

Csapody Balázs szerint 

reális prognózis, hogy a szállodák negyede bezár, és a szezonálisan zárva tartó vidéki, illetve balatoni vendéglők mellett az egész éves üzemelésre törekvők közül is sokan lesznek, akik nem tudják majd finanszírozni a gyér forgalmú hónapokat.

A turizmus-vendéglátásban ugyanakkor egymásnak adja a stafétabotot a munkaerőhiány és a de a továbbfoglalkoztatottak nem lesznek, nem lehetnek lényegesen olcsóbbak, hiszen saját megélhetési költségeik is emelkednek.