A jelzáloghitelek iránt érdeklődők 47,5 százaléka, a személyi kölcsönt keresőknek pedig a 61,4 százaléka végül nem attól a banktól igényel hitelt, mint amelyiktől eredetileg tervezte – derül ki a Bankmonitor nem reprezentatív felméréséből. Bankszámlák esetében a módosítók aránya alacsonyabb, a számlanyitást tervezők csupán 10,3 százaléka változtatta meg az eredeti szándékát.

Business Signing a Contract Buy - sell house., Business Signing a Contract Buy - sell house.hitel, lakás, személyi, kölcsön, pénz, money, magyar, tartozás, szerződés,
Fotó: Getty Images

A vizsgálatban a Bankmonitor kalkulátorait használók válaszait vették alapul. Az érdeklődők megjelölhették, melyik ajánlat keltette fel az érdeklődésüket, ezt később összevetették a tényleges hitelfelvétellel, és ennek alapján derült ki, hogy sokan változtattak eredeti szándékukon.

Ennek oka a Bankmonitor szakértői szerint főként az, hogy az eredeti banktól végül nem kapnák meg a kért összeget, vagy egy másik bank kedvezőbb feltételeket kínál.

A legfontosabb különbséget olyan dolgok jelentik, mint a bankok viszonya a speciális jövedelmekhez (ilyen a vállalkozói jövedelem, a kismamák jövedelme vagy a külföldi bér), de a bankokok ügyfélminősítési rendszere sem azonos. Ugyanazt a lakást ráadásul nem minden pénzintézet tartja megfelelő fedezetnek.

Az eredeti hitelnél kedvezőbb ajánlat nem csekély pénzügyi előnyt jelenthet, például egy húszéves fix 20 millió forintos lakáshitel havi törlesztője esetén a legdrágább és a legolcsóbb kölcsön között havi 50 ezer forintos különbség is lehet, ami a futamidő végén 13 millió forintos különbséget tehet ki.

Az mindig kérdés, hogy valaki számára elérhető-e a legkedvezőbb ajánlat. Ennek ugyanis számos feltétele van az igazolt jövedelemtől a havi szükséges jóváírásig a bankszámlán. Ennek figyelembevételével már egy másik bank ajánlata lehet a jobb.

Mindezt azt is jelenti, hogy a hitelkalkulátorok mellett érdemes a bankok feltételeit is áttanulmányozni, és csak ezután dönteni a kölcsön felvételéről.