A kormány 2010 óta jelentős lépéseket tett a közszolgálatban dolgozók anyagi megbecsültsége érdekében, életpályaprogramokkal és ágazati bérintézkedésekkel járult hozzá az átlagkeresetek korábban példátlan ütemű növeléséhez – állapította meg ülésén az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT). Az egészségügyben 2019-ben elindított négylépcsős béremelési program nyomán idén januártól 21 százalékkal nőtt az állami, önkormányzati vagy egyházi fenntartású intézményekben, járó-, fekvőbeteg- vagy alapellátásban dolgozó ápolók bére. 

2016. május 9. Szent László kórház, gyermekosztály. Egészségügy, ápolónő, nővér. Fotó:
Fotó: Veres Viktor / MW

Az orvosok átlagbére az elmúlt évtizedben két és félszeresére nőtt, a tavaly megkezdett többéves, átfogó bérfejlesztésnek köszönhetően még tovább emelkedik. 

Az idei év elejétől 20 százalékkal többet keresnek a szociális, kulturális és a bölcsődei területen dolgozók.

A rendvédelmi és honvédelmi alkalmazottak négy év alatt egységesen 35 százalékos illetményfejlesztése 2022-ben érkezett el záró üteméhez. A fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos tagjai idén februárban hathavi fegyverpénzt kaptak. A kormány döntése alapján szeptemberben megvalósult az újabb béremelésük első lépcsője is, a második pedig 2024. január 1-jén lesz esedékes.

Az OKÉT szerint a kormány a létfontosságú közszolgáltatásokat végzők munkáját a keresetek lendületes emelésével is elismeri. 

A folyamatos bérrendezések a költségvetés mindenkori teherviselő képességéhez igazodva javítják a közszférában dolgozók és családjuk anyagi helyzetét, életminőségét.