„Itt vagyok Kijevben az ukrán elnök meghívására. Ahol baj van, ott segítünk” – ezzel a kommentárral osztott meg fényképet Novák Katalin a közösségi oldalán.

A fényképen az látszik, ahogy a magyar államfő Volodimir Zelenszkij mellett áll a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki és a litván köztársaság elnöke, Ingrida Simonyte társaságában. Ukrán sajtóhírek szerint a látogatás apropója, hogy ma mutatnak be egy gabona-akciótervet, amelyben Magyarország is szerepet vállalhat.

Reggeli csúcs

Novák Katalin egy éjszakai vonatút után ma reggel érkezett Kijevbe az ukrán államfő meghívására. 

A háború kezdete óta ez a legmagasabb szintű látogatás a magyar állam részéről az ukrán fővárosba.

A lengyel kormányfő ugyancsak szombat reggeltől tartózkodik az ukrán fővárosban. Látogatása első napirendi pontjaként virágot helyezett el a holodomor áldozatainak emlékművénél. Ezt követően találkozik az ukrán féllel, Denys Shmyhal miniszterelnökkel és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Morawieckit elkísérte Marcin Pshidach, a lengyel diplomácia helyettes vezetője és Michal Dworczyk, a Miniszterelnöki Hivatal minisztere. 

Nem előzmény nélküli a magyar vizit

Korábban a magyar köztársasági elnök csatlakozott ahhoz a közleményhez, amelyben tizenegy elnök ítélte el az Ukrajnát érő támadásokat. Ebben egyebek mellett elfogadhatatlannak minősítették, hogy a moszkvai képviselők atommal fenyegetik a világot.

Novák Katalin szeptemberben az ENSZ Közgyűlése előtt kifejtette, hogy

Magyarország elítéli az orosz agressziót, illetve gazdasági és humanitárius segítséget nyújt az ukrajnai menekülteknek.

Emellett sürgette az ENSZ tagállamait, hogy a békét nyilvánítsák elsődleges célnak.

A magyar államfő nemrég kárpátaljai árvákat fogadott a Sándor-palotában, mivel számukra és gyermekotthonokban élő társaik számára adománygyűjtés indult. Az adományokkal a kárpátaljai Ráton működő Szent Mihály Gyermekotthon árváinak karácsonyát szeretnék szebbé tenni.