Javaslatcsomagot fogadott el kedden este az uniós nagykövetek tanácsa, amelynek része a magyar helyreállítási program jóváhagyása is – közölte Twitter-oldalán a cseh EU-elnökség.

Brüsszel, 2022. szeptember 7.
Légi felvétel az Európai Bizottság székházáról Brüsszel uniós kormányzati negyedében 2022. szeptember 7-én.
Fotó: Olivier Hoslet / MTI / EPA

A részletek papírra vetése ezután történik meg. 

A rövid posztból nem derül ki, mikor számíthat Magyarország a helyreállítási programban Budapestnek jutó 5,8 milliárd euróra, de szerepel benne a „kondicionalitás” szó, amiből arra lehet következtetni, hogy a kifizetést valamilyen további feltételhez kötik.

Az Európai Bizottság korábban azt közölte, hogy az ún. jogállamisági vitában vannak további elvárásai, miközben a magyar kormány azt hangoztatta, hogy már teljesítette a tavasz óta folyó vitában számára korábban szabott feltételeket.

A posztban „megadeal” néven aposztrofált csomag további része a 18 milliárd eurós uniós segély Ukrajnának és a 15 százakos globális bevezetése. 

Az ukrajnai segély ügyében Szijjártó Péter külügyminiszter a nap folyamán korábban azt közölte, hogy Magyarország továbbra sem támogatja a közös uniós hitelfelvételt, de saját költségvetéséből hajlandó támogatni a háború sújtotta országot, és erre a célra 187 millió eurót különítettek el.

Ami a globális minimumadót illeti, a Világgazdaság értesülései szerint ezen a területen sikerült áttörést elérni: az uniós tárgyalófelek ugyanis hozzájárultak, hogy a magyar iparűzési beleszámítson a globális minimumadóba, ennek értelmében a globális minimumadót úgy lehetne alkalmazni itthon, hogy nem kell adót emelni.

A forint a megegyezés bejelentése után folytatta az egész nap tartó fokozatos erősödést az euró ellenében, és áttörte a 415-ös vonalat. 

Az Európai Tanács közleménye szerint, az állandó képviselők bizottságának mai ülésén az uniós tagállamok nagykövetei úgy döntöttek, javasolják a tanácsnak, hogy fogadja el a magyar nemzeti tervet jóváhagyó végrehajtási határozatot, és a hivatalos elfogadáshoz írásbeli eljárást indítanak.

Erre azt követően kerül sor, hogy az Európai Bizottság pozitívan értékelte Magyarország helyreállítási és alkalmazkodóképességi tervét. A nemzeti terveknek meg kell felelniük a 2019. és 2020. évi országspecifikus ajánlásoknak, és tükrözniük kell az EU általános célkitűzéseit, azaz a zöldebb, digitálisabb és versenyképesebb gazdaság megteremtését.

A határozat hivatalos elfogadását és a jogállamiság megerősítését célzó intézményi reformokra vonatkozó 27 „szuper mérföldkő” teljesítését követően Magyarország az eszközből származó forrásokból összesen 5,8 milliárd eurónyi támogatás felhasználására lesz képes. Ez a finanszírozás lehetővé teszi Magyarország számára, hogy elősegítse a Covid–19-járványból való gazdasági kilábalást, valamint a zöld- és a digitális átállás finanszírozását.

A közleményben azt is leszögezik, hogy az eszközből történő folyósításokra akkor kerül sor, ha Magyarország teljesíti a beruházásokra és a reformokra kitűzött mérföldköveket és célokat.