Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy Magyarország továbbra sem támogatja a közös uniós hitelfelvételt. Az 18 milliárd eurós közös hitelt venne fel, hogy azzal támogassa a háborúban álló Ukrajnát. A tárcavezető hozzátette, hogy ennek ellenére Magyarország saját költségvetéséből hajlandó lenne támogatni a háború sújtotta országot. Ebből a célból Orbán Viktor utasítására 187 millió eurót különített el a magyar kormány.

Cyprus Hungary Politics Hungarian Minister of Foreign Affairs and Trade Peter Szijjarto during a press conference together with his Cyprus' counterpart Ioannis Kasoulides at the Ministry of Foreign Affairs in Nicosia. Cyprus, Monday, October 24th, 2022.  Szijjarto is in Cyprus on a one-day official visit. (Photo by Danil Shamkin/NurPhoto via Getty Images)
Fotó: NurPhoto / Getty Images

Szijjártó Péter elmondta, hogy a magyar kormány felvette a kapcsolatot az ukrán külügyminisztériummal a kétoldalú támogatásokkal kapcsolatban. 

Az ukrán külügy válaszában kifejtette, hogy számukra az Európai Unió támogatása az elsődleges, és annak keretein kívül nem kívánnak senkivel sem tárgyalni.

Annak ellenére, hogy Ukrajna nem kér a magyar támogatásból, Szijjártó Péter kijelentette, hogy Magyarország számára a közös a közös eladósodás továbbra sem elfogadható.

Globális áttörés, Magyarország mentességet kapott

Az EU hozzájárul, hogy itthon ne kelljen adót emelni.

Az Európai Unió nem a közös hitelekről és a közös adósságról szól 

– mondta a tárcavezető.

Hozzátette, hogy az Európai Unió a magyar álláspontot tiszteletben tartva megtalálhatta annak a jogi megoldását, hogy az Ukrajnának szánt támogatást úgy oldja meg, hogy a közös hitelfelvételben Magyarország nem vesz részt.

Az lenne a legegyszerűbb, ha minden ország a saját terhére nyújtana segítséget az ukránoknak 

– mondta a miniszter.