Jelentős előrelépés, hogy az Európai Bizottság másfél év után nemcsak pozitívan értékelte a nemzeti helyreállítási tervet, hanem lényegében jeles osztályzattal látta el.

Ugyanakkor három operatív programnál a bizottság fenntartja a kifizetés felfüggesztésére vonatkozó szeptemberi javaslatot, holott Magyarország teljesítette a novemberig vállalt kötelezettségeit.

Mint mondta: sajnos időről időre felbukkannak olyan nyilatkozatok, amelyek a kifizetéseket azoktól teljesen független ügyekben a magyar álláspont megváltoztatásához kötnék. Ezek közé tartozik az Ukrajna finanszírozását célzó közös uniós hitelfelvétel terve, amelynek során a bizottság 18 milliárd euró hitelt venne fel a nemzetközi pénzpiacokról – ismertette a tárcavezető. A pénzügyminisztérium közleményben azt is külön hangsúlyozta, hogy a sajtóban tévesen megjelent hírekkel ellentétben az Ecofin kedden tartott ülésén nem is szerepelt napirenden Ukrajna 18 milliárd eurós támogatása.

 

Fotó: Varga Mihály / Facebook

Leszögezte, hogy a járvány alatt Magyarország már hozzájárult egy uniós hitelfelvételhez a pandémia utáni gazdasági helyreállítás előmozdítása érdekében, 

de rosszak a tapasztalataink, ezért újabb közös hitelben nem kívánunk részt venni. 

Magyarország ugyanakkor készen áll Ukrajna további megsegítésére, de kizárólag kétoldalú megállapodás keretében, azaz mi nem felveszünk, hanem adunk hitelt, méghozzá saját erőből, az Ukrajnával közösen meghatározandó konkrét célokért – tette hozzá, s kiemelte, hogy az ehhez szükséges forrás rendelkezésre áll a magyar költségvetésben. 

Varga Mihály emlékeztetett, hogy Magyarország már több mint egymillió ukrajnai menekültet fogadott, és 31 milliárd forintot fordított a háború sújtotta ország támogatására. 

A pénzügyminiszter a globális minimumadóról szólva hangsúlyozta: Magyarországon az egyik legalacsonyabb, 9 százalékos a társasági kulcsa, amelyet a globális minimumadóra vonatkozó nemzetközi törekvések szerint 15 százalékra kellene emelni. Az adóemelés magyar munkahelyek megszűnésével és a versenyképesség romlásával is járna, ezért Magyarország nem támogatja a globális emelését. Magyarország elutasítja, hogy e két kérdésben képviselt magyar álláspont megváltoztatásához kössék a nekünk járó uniós forrásokat. 

Uniós források: megszületett a mindent eldöntő brüsszeli döntés, mégsem dőlt el semmi

Bejött a papírforma: kaptunk is uniós pénzt, meg nem is.