Novemberben is folytatódott a lakossági betétek állományának viszonylag gyors csökkenése: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kimutatott mennyiség 12 316,7 milliárd forintot ért el, így egyetlen hónap alatt bő 250 milliárddal – két százalékkal – zsugorodott a portfólió mérete.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A lakossági betétek állományának visszaesése októberben kezdett látványos méreteket ölteni: akkor az előző havi 12 835,9-ről 12 568,1 milliárdra csúszott le a kimutatott mennyiség, vagyis 

a szeptember és november vége közötti két hónap alatt csaknem 520 milliárd forintnyi betét tűnt el a számlákról, a múlt év februárjában mért, 12 937,7 milliárdos történelmi csúcshoz képest pedig már több mint 600 milliárd forintnyi a mínusz.

Az MNB tranzakciókra vonatkozó statisztikái szintén igen beszédesek. Miközben 2021 novemberében még nagyjából 150 milliárd forint pluszt mutatott a friss betételhelyezések és a pénzkivétek egyenlege, addig a múlt év tizenegyedik hónapjában már több mint 183 milliárdnyi mínuszt mutatott a mérleg. Az első tizenegy hónap adatait összevetve sem sokkal szebb a kép: 

miközben 2021 novemberének végéig összességében bő 1200 milliárd forinttal több betétet helyezett el a lakosság annál, amennyit kivett, addig a tavalyi év első tizenegy hónapjában 114,4 milliárdos mínuszt mutatott az egyenleg.

A lakossági betétek állománya 1 év

Mindez ráadásul annak ellenére következett be, hogy 2022. elején több, nagyobb összegű egyszeri juttatásból – a személyi jövedelemadó-visszatérítésből, a tizenharmadik havi nyugdíjból vagy éppen a „fegyverpénzből” – származó összegek is a betétek állományát gyarapították: nem csoda, hogy egyedül februárban bő nyolcszázmilliárdos pluszt mutatott ki a jegybank a tranzakciók eredeti értékénél.

Éves összehasonlításban persze még egyáltalán nem fest tragikus képet a lakossági betéti portfólió, bár 

a teljes mennyiség november végéig mért, 3,4 százalékos bővülése már egyáltalán nem nevezhető acélosnak.

Ezen belül a látra szóló és a folyószámlabetétek mennyisége 4,6 százalékkal, 9893,4 milliárd forintra nőtt egy év alatt, míg az éven belüli lejáratra lekötött betéteké 6,8 százalékkal, 1273,8 milliárdra. A hosszú lejáratú betétek portfóliója viszont érezhető mértékben – 8,4 százalékkal, 1150 milliárd forint környékére – zsugorodott, ami elsősorban a két éven túli lejáratnál látható erőteljes csökkenésnek tulajdonítható.

A devizabetétek aránya

A devizabetétek szempontjából viszont igencsak jól alakult a novemberig tartó egy év, legalábbis ami az állomány alakulását illeti: itt közel 40 százalékkal, 2500 milliárd forint fölé ugrott a kimutatott volumen, így az idegen fizetőeszközökben tartott pénzek súlya 

tizenkét hónap leforgása alatt 15,1-ről 20,3 százalékra ugrott

a teljes lakossági portfólióban.