Az első olyan kampány, amely élesben fogja megmutatni a lakásbiztási piacon történt váloztások hatását, egy év múlva, jövő márciusban várható – mondta Kovács Zsolt nemzeti biztosítási stratégiáért felelős miniszteri biztos a Gazdaságfejlesztési Minisztérium által szervezett háttérbeszélgetésen. Mint ismert, a hónap elején jelentette be a kormány, hogy egy olyan szabálymódosítási csomagot dolgoz ki, amely élénkíti a versenyt a lakásbiztosítások piacán. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter tavaly novemberben, a Mabisz konferenciáján jelezte, hogy lesznek szabályozói változások, mivel a kormány nem elégedett a biztosítási piac helyzetével. A módosításoktól azt várják, hogy nőhet a piaci verseny, így olcsóbb és jobb termékek válnak elérhetővé az ügyfelek számára, 

lakás belső
Fotó: Shutterstock

Kovács Zsolt hangsúlyozta, azok a félelmek, amelyek megjelentek a sajtóban, hogy a lakásbiztosítás ugyanolyan termék lesz, mint a kgfb, erőltetett analógia. Azt viszont elismerte, hogy biztosan jócskán megváltozik majd a piac megszokott menete.

Jelenleg 3,3 millió lakásbiztosítás van Magyarországon, ám tavaly már csak 350 ezer új szerződést kötöttek, miközben pár éve még 600 ezer fölött volt ez a szám. 

Mindez azt mutatja, hogy a piac egyre inkább tömbösödik. Mindenesetre a piaci szereplők érzik, hogy ez a status quót is megváltoztatja, a régi nagy szereplőknek kihívást hozhat, az újaknak viszont komoly lehetőséget. A biztosítási szektor profitabilitásának jókora hányada a lakásbiztosításból származik.