Mintegy 12,5 milliárd forint támogatáshoz juthatnak az agrárvállalkozók a hónap végéig – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Táborfalva, 2013. június 20.A táborfalvai lőtérhez tartozó terület, ahol a kihalás szélén álló rákosi vipera él, 2013. június 20-án. Sajtótájékoztató és terepbejárás keretében ismerhették meg az érdeklődők a Turjánvidék Natura 2000 területet és az ott folyó természetvédelmi munkát.MTI Fotó: Földi Imre
Táborfalva, 2013. június 20.
A táborfalvai lőtérhez tartozó terület, ahol a kihalás szélén álló rákosi vipera él, 2013. június 20-án. Sajtótájékoztató és terepbejárás keretében ismerhették meg az érdeklődők a Turjánvidék Natura 2000 területet és az ott folyó természetvédelmi munkát.
MTI Fotó: Földi Imre
Fotó: Földi Imre / MTI

Feldman közölte, hogy a VP4-12.1.1-16 Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések nevű pályázati felhívás kapcsán működnek a támogatások, és hangsúlyozta, hogy a Natura-hálózat gyephasznosítású területeire speciális földhasználati előírások vonatkoznak, ezek betartása többletköltséget vagy bevételkiesést okoz a gazdálkodóknak. A támogatást ennek ellensúlyozására lehetett igényelni, és 

a tavalyi aszálykárok után minden segítség kulcsfontosságú az érintettek számára.

Az államtitkár elmondta, hogy több mint 9200 kérelem érkezett, és az érintett gazdák normatív, területalapú, vissza nem térítendő támogatásban részesülnek. 

A felhívásra az egységes kérelem keretében 2023-ban is lehet beadni támogatási kérelmet, amely egyúttal kifizetési igénylésnek is minősül.

A magyar kormány elkötelezett a biológiai sokféleség helyreállításának, megőrzésének és javításának előmozdításában, amelyet az aktív mezőgazdasági termelők együttműködésével kíván megvalósítani.

Ötvenmilliárd forint jut a bajba került gazdáknak

Agrárminiszter: négyszeresére növelte a kormány a kárenyhítési alap forrásait.