A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig több mint 22 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban – közölte szerdai közleményében Nagy István agrárminiszter. A kormány ennek érdekében az agrárkárenyhítési alap forrásait több mint négyszeresére emelte.

Fotó: Oláh Tibor / MTI

Tavaly súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, ebből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt – hangsúlyozta Nagy István. A miniszter  kijelentette, hogy a 2022. évi károk kompenzálására az erre jogosult 22 583 gazdálkodónak 2023. március 31-ig 50,6 milliárd forintot fizetnek ki. Ebből 49,7 milliárdot az aszálykárok után, a többi pedig más káresemények ellentételezésére.

Többszörösére emelkedett az aszálybiztosítással rendelkező gazdaságok száma, így a mezőgazdasági biztosítással foglalkozó társaságok mintegy 41 milliárd forintot fizettek ki az érintetteknek a tavalyi aszálykár és a szélsőséges időjárás okozta károk enyhítésére.

A kormány gazdálkodói hitelek finanszírozási lehetőségeinek megsegítésére hitelmoratórium lehetőségét biztosította az agárszektor számára, amelynek révén a termelők 286,6 milliárd forintnyi mezőgazdasági hitel visszafizetéséhez kapcsolódóan kaphattak 2023 végéig haladékot – ismertette az Agrárminisztérium.

A közlemény arra is emlékeztet, hogy a kis- és középvállalkozások piaci alapú, változó kamatozású és nem kamattámogatott hiteleire a tavalyi év végétől kamatstopot vezettek be. Szintén a tavalyi aszályra való tekintettel a korábbi éveknél is nagyobb összeg erejéig, 322 milliárd forint értékben történt meg az uniós közvetlen terület- és állatalapú támogatások előleg- és részfizetése, amelyhez a kormány ugyancsak megteremtette a szükséges finanszírozási és technikai feltételeket.

Az aszály által sújtott mezőgazdasági termelők és az állattartók számára forgóeszköz-finanszírozásuk segítése érdekében megnyílt a kiemelt, legfeljebb 14 százalékos kamattámogatás lehetősége az Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel keretében. Szintén 2022-ben az üzemanyag hatósági árának mezőgazdasági gépekre való alkalmazása révén mintegy 39 milliárd forintot takaríthattak meg a mezőgazdasági termelők.

A magyar mezőgazdaság helyzete a tavalyi aszály következményei mellett is stabil, és ehhez komoly segítséget kapnak a gazdálkodók a kárenyhítési alapon keresztül is – tette hozzá az agrárminiszter.