Magyar gazdaság

Virág Barnabás: kemény meccs lesz az egy számjegyű infláció elérése

Egyre több tényező mutat a dezinfláció erősödésének irányába, ugyanakkor az alapkamat csökkentésének kérdése továbbra sincsen napirenden – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, miután a monetáris tanács kamatdöntő ülésén fenntartotta a szigorú monetáris kondíciókat. A szakember szerint az év közepétől gyorsulhat az infláció csökkenése, az egy számjegyű érték elérése ezzel együtt „kemény meccs lesz”. Reagált a bankcsődökre, a magyar bankrendszer tőke- és likviditáshelyzete stabil, a mostani eseményekhez egyedi problémák vezettek, és nem lehet őket egy lapon említeni a 2008-as történésekkel.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke 3 órára hirdetett online háttérbeszélgetést, miután a monetáris tanács a mai kamatdöntő ülésén nem nyúlt sem az alapkamathoz, sem a 18 százalékos egynapos betéti eszköz kamatához.

20210907 Budapest Virág Barnabás  a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.Fotó: Móricz-Sabján Simon  MOR  Világgazdaság  VG  20210907 Budapest 
Virág Barnabás  a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

 

15:39

A változékonyság volt a legjellemzőbb fogalom

A feltörekvő piacokon a változékonyság volt a legjellemzőbb fogalom, egy ilyen környezetben mindenki a hüvelykujjszabály szerint hozza meg a döntéseit – mondta újságírói kérdésre Virág, hogy mi az oka annak, hogy jelentős gyengülésbe kezdett a forint.

15:36

Kemény meccs lesz az egy számjegyű infláció elérése

Nem érdemes arról teorizálni, hogy az alapkamat év végén milyen szinteken állhat – válaszolta újságírói kérdésre Virág Barnabás, hozzátéve, hogy egyelőre épp csak megtörtént az inflációs fordulat. Ami az egynapos betéti tendereket illeti, szerinte tartós javulásra van szükség, elsősorban a folyó fizetési mérleg alakulására, a nemzetközi környezet változására figyel a jegybank.

a monetáris tanács türelmesen keresi azt a pillanatot, amikor bármilyen lépést tehet

– mondta. Az egy számjegyű infláció elérése szerinte „kemény meccs lesz”, 25 százalékról egy számjegyű inflációt elérni gazdaságtörténeti jelentőségű lenne. 

 

15:29

Az alapkamat csökkentésének kérdése nincs napirenden

Az alapkamat csökkentésének kérdése nincs napirenden – hangsúlyozta az MNB alelnöke, hozzátéve, hogy az egynapos betéti tendereken is szükséges a 18 százalékos kamatszint fenntartása. 

A kulcs a piaci stabilitás támogatása

– mondta Virág, hozzátéve, hogy a monetáris transzmisszió hatékonyságának erősítése is folytatódik, a monetáris tanács ennek megfelelően a kamatkondíciók fenntartása mellett döntött. 

15:26

A hazai bankrendszer tőke- és likviditáshelyzete stabil

A globális befektetői hangulat a pénzpiac turbulencái miatt romlott, leginkább azok a fejlemények határozták meg, amelyek az amerikai és az európai piacokról terjedtek át. 

De a hazai bankrendszer tőke- és likviditáshelyzete stabil, viszont a feltörekvő piacoknak részesei vagyunk, a kockázatkerülés pedig ezeken a piacokon érezteti hatását.

Virág szerint egyedi problémák vezettek a bankcsődökhöz, amiben a felügyeleti hiányosságok játszották a döntő szerepet. Hangsúlyozta, hogy nem lehet egy lapon említeni a mostani eseményeket a 2008-assal.

15:21

A gazdaság élénkülése az év közepétől ismételten megindulhat

Az év elején tovább hűlt a magyar gazdaság, a magas inflációs közeg és a bizonytalan gazdasági környezet a belső kereslet oldalán mérséklődést fejt ki, a kiskereskedelmi forgalom ennek megfelelően 4-4,5 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a munkaerőpiac változatlanul stabil, közben a munkakínálat is bővül.

A reálgazdasági prognózisban a kettősség lesz megfigyelhető időbeli lefutás és szerkezet tekintetében.

A gazdaság élénkülése az év közepétől ismételten megindulhat, amiben meghatározó lesz az infláció csökkenése, másrészről a külső kereslet szintén elkezdhet normalizálódni. Így 2023-ban változatlan marad, hogy a belső kereslet szűkül, miközben az exportoldal erős marad, amiben meghatározó lesz az FDI szerepe. 

2024-ben kiegyensúlyozott növekedésre számít a jegybank, ekkor ismét dinamikus lehet a növekedés. A folyó fizetési mérleg hiánya jelentősen és folyamatosan csökkenhet, a tavaly decemberi és januári adat már közel egymilliárd eurós javulást jelzett, ez az év egészét jellemezni fogja. Egy alacsonyabb energiaegyenleg mellett a folyó fizetési mérleg hiánya a fele lehet a tavalyi évinek Virág szerint.

15:16

Fegyelmezett és összehangolt gazdaságpolitikával lehet elérni az infláció letörését

A magas infláció megtörése fegyelmezett és összehangolt gazdaságpolitikával lehetséges, 20 százalékot meghaladó infláció csak mintegy 25 százalékában csökkent egy számjegyűre éven belül – ez a főbb megállapítása annak a vizsgálatnak, amelyet a jegybankban végeztek el. 

Vannak pozitív jelek, a külső árazási környezet javult, az energiaárak számottevően csökkentek, miközben a hazai árazási gyakorlatban is csökkenő trend figyelhető meg. Az árazási gyakorlat szűkül, ebben a fogyasztás visszaesése is motiváló tényező. A profit húzta inflációról azt mondta, hogy ez is dezinflációs hatást fog kifejteni.

Egyre több tényező mutat a dezinfláció erősödésének irányába

– összegezte a jegybank alelnöke. Szerinte jó esély van arra, hogy 2023 végére ismét egy számjegyű tartományba kerüljön az infláció. 

15:12

Az infláció jelentős csökkenése az év közepén indul be

2023 januárjában tetőzött az infláció Magyarországon és megindult az árdinamika lassú csökkenése. Lassú mérséklődésre, majd ezt követően gyorsuló trendre számítanak.

az infláció jelentős csökkenése az év közepén indul be, a jegybank lépései idén fejtik ki a dezinflációs hatásukat.

Jövőre 3,5-4,5 százalékos lehet az infláció, 2025-ben pedig 2,5-3,5 százalék között alakulhat, tehát csak ekkor érheti el a jegybank toleranciasávját.

A hazai GDP idén 0-1,5 százalékkal nőhet. 2024-ben 3,5-4,5, majd 2025-ben 3-4 százalék körül bővülhet.

 

15:08

Szükséges a 18 százalékos kamatráta fenntartása

Megtárgyalta a monetáris tanács a jegybank legújabb inflációs jelentését – kezdte a tájékoztatót Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. A tanács értékelése szerint továbbra is a türelmes megközelítés indokolt, ennek megfelelően 

továbbra is szükséges a 18 százalékos kamatráta fenntartása

– hangsúlyozta, továbbá jelezte: április elsejével tovább szigorítja a kötelező tartalékráta likviditásra gyakorolt hatását.

A magyar bankrendszer tőke- és likviditáshelyzete stabil – mondta a jegybank alelnöke a bankcsődökre reagálva.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek