Magyar gazdaság

Ezermilliárd forintos programot hirdetett meg a kormány – tudósítás a kormányinfóról

Fél napon át tárgyalt a kabinet szerdán, sok döntés születhetett. Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tájékoztatóját a Világgazdaság élőben közvetítette.

Maratoni kormányülés – ezzel a kommentárral posztolt szerdán kora este Orbán Viktor a közösségi oldalán. 

ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A szóhasználat nem volt túlzás, a kabinet valamikor reggel 9 óra magasságában ült asztalhoz és még este 7-kor javában tárgyalta a napirendeket.

Ezek alapján sok döntés születhetett.

Ezért is számít kiemelt eseménynek a csütörtöki kormányinfó, ami a meghirdetett program szerint 12 órakor kezdődik. Ezt ugyancsak szerdán jelentette be Szentkirályi Alexandra már-már szokásos módon, ugyancsak a közösségi oldalán. Hogy pontosan milyen témákat tár a nyilvánosság elé a kabinet, azt nem részletezte, ettől függetlenül több olyan kérdés valószínűsíthető, ami bizonyosan szóba kerül Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatóján.

A háború és az energiabiztonság kérdései mellett bizonyosan terítéken lesz a némiképp javuló inflációs helyzet, a magyar delegáció által elért eredmények a svédországi és a finnországi látogatás során, valamint Matolcsy György jegybankelnök szerdai beszéde a parlamentben, amelyben immár második alkalommal fogalmazott meg komoly kritikát a kormányzat teljesítményével szemben.

Az eseményről a Világgazdaság élőben tudósított, ez alább olvasható.

14:09

Véget ért a kormányinfó

Ez volt az utolsó mozzanata a mai, majdnem kétórás tájékoztatónak. A Világgazdaság lezárja a tudósítását, köszönjük a figyelmet!

14:08

Súlyos kritika a joguralomról

Gulyás Gergely egy hosszabb eszmefuttatásban világított rá arra, hogy az unió olyan ügyekben alkalmazza a kondicionalitási eljárást, amikben nincs uniós forrás. Ezért szerinte ez nem értelmezhető másként mint zsarolás. Egyúttal azt is jelenti, hogy a joguralom nem létezik uniós szinten.

14:00

Hamarosan szavaznak a svédekről és a finnekről

Márciusban szavazhat a parlament a svédek és a finnek NATO-csatlakozásáról. Magyarország erős NATO-ban érdekelt, a két ország csatlakozása ennek eleget tesz, még akkor is, ha velük a NATO–orosz közös határ jócskán növekszik. 

13:58

Kijevi út

A miniszterelnök látogatásait a külügy szervezi. Azzal nem vádolható a jelenlegi kormány, hogy értelmetlen utazásokat bonyolítana le. Sok vita van az ukrán féllel, ha ezek közül valamiben előrelépés történne, van értelme a kormányfőnek Kijevbe látogatni. A NATO-tagság kérdését azért blokkolják 4-5 éve, mert lábbal tiporják a nyelvhasználat jogát.

13:56

Rezsitámogatás az önkormányzatoknak

Ha valaki nem kér segítséget, annak nehéz segíteni. Nem várható el, hogyha valaki nem képes fél órát erre rászánni egy kormányzati tisztviselővel, akkor is kapjon segítséget – mondta arról, hogy mi lesz azokkal az ellenzéki vezetésű önkormányzatokkal, amelyek polgármestere nem ült le tárgyalni a kormánnyal.

13:52

Gát a Rómain

A partvonal mentén kellene védművet építeni, még akkor is, ha nem minden épületnek van építési engedélye a Római-parton – szögezte le Gulyás Gergely. A főváros viszont nem itt, hanem partvonaltól jóval beljebb húzna fel gátat. Bár pénzük erre nincs, csak a tervezés zajlik.

13:49

Indokolt áttekinteni a végrehajtói rendszert

A kormány nem tárgyalt a végrehajtói rendszerről. Annak az áttekintése viszont indokolt. Ugyanakkor az emberi gyarlóság nem feltétlenül azt bizonyítja, hogy rossz a rendszer. Nem feltétlenül szabályozási okai vannak, hogy vádemelés történt a végrehajtói kamara tevékenysége kapcsán.

13:47

Fel sem merült

Fel sem merült, hogy hozzányúlnának a jegybanki törvényhez, vagy hogy érintenék a jegybank mandátumát – húzta alá Gulyás Gergely. De arra sem hajlandók, hogy megszorításokat vezessenek be, még a jegybank kérésére sem.

13:45

Nincs veszélyben az éves hiánycél

A hiánycélt nem veszélyezteti az első két hónap hiányadata. Azt előre tudták a Pénzügyminisztérium tájékoztatójából, hogy ezek gyengébb adatok lesznek, például a 13. havi nyugdíj visszaépítése miatt is.

13:44

Külső okok

Olyan kormányzati döntéseket látok, amik csökkentették az inflációt. Mindenhol rekordon van az infláció, ez azt bizonyítja, hogy külső okok állnak a háttérben – fogalmazott Gulyás Gergely.

13:42

Lesznek szélerőművek? Igen!

Az energetikai források egyik feltétele, hogy legyenek Magyarországon szélparkok. Megállapodtak erről a bizottsággal, amit vállalnak, teljesítik. A településhatártól számított távolságot, ami most 12 kilométer, csökkenteni fogják, 1-1,5-re. Ez március 31-ével lép hatályba. De az adott helyhatóság beleegyezésével lehet csak ilyet telepíteni. Megjegyezte, hogy a szélerőművek esztétikai és állatvédelmi kérdéseket is felvetnek, ám ez egy másik vita.

13:39

A miniszterelnök magánprogramjáról

Orbán Viktor magánprogramon volt Olaszországban. Oda hivatalos programról érkezett, ezért repült honvédségi gépen, amiből az olasz reptéren kiszállt – tette világossá Gulyás Gergely.

13:37

Orvoskamarai tagság

Az orvoskamara veszélyeztette az egészségügyi ellátás biztonságát. Ez elfogadhatatlan. Az a vita pedig kifejezetten furcsa, hogy egy olyan kamarai elnökkel szemben kéne megvédeni a szabad kamarai tagságot, akinek egészségügyi államtitkársága idején ugyancsak nem volt kötelező a kamarai tagság – hívta fel a figyelmet a miniszter. 

13:35

A forintról

Bízunk benne, hogy a jegybank elnöke azért szólal meg, hogy erősítse a forint árfolyamát, nem pedig azért, hogy gyengítse – jegyezte meg Gulyás Gergely.

13:34

Szigoríthatják a kampányfinanszírozás szabályait?

Kampánytevékenységre használtak fel politikai pénzeket, ez egyértelműen bűncselekmény. Egy módosításra van szükség: külföldről kaphat pénzt egy civil szervezet, de ha kap, jelöltet ne állíthasson – vetette fel ezt az eshetőséget a miniszter.

13:32

Szeptemberre lehet szigorítás

A gyermekvédelem szigorítása sokszereplős feladat, bevonják a szakmát és akár az ellenzéki pártok támogatása sem kizárható. Gulyás Gergely örülni fog, ha szeptemberre ezzel a munkával elkészülnek.

13:30

Puccsról kérdezték Gulyás Gergelyt

Nincs puccsveszély, az alkotmányos rend stabil, a választók társadalmi felhatalmazása egyértelmű. Bár volt befolyásolási kísérlet a választásokon – ami egyébként törvénysértő –, ezt a kormány elismerésnek is veszi, mert ez az erejét bizonyítja – mondta Gulyás Gergely arra kérdésre, hogy van-e Magyarországon puccsveszély.

13:26

Baj van egy fontos gyógyszerrel

A Sanofi hivatalosan is bejelentette, hogy 2023. január 18. és június 30. között nem elérhető egy fontos epilepszia-gyógyszer. A készleteket a gyerekeknek tartja fenn a kormány, így gondoskodik az importról is. A gyógyszer helyettesítése alternatív kezeléssel pótolható a szakértők szerint.

13:24

Világos a feladatmegosztás

Egy gazdasága van Magyarországnak, de az infláció alakulásáért egyértelműen a jegybank felel. Ez a feladatmegosztás – szögezte le Gulyás Gergely.

13:23

Az akkugyárak megépítése jó

Az akkuberuházások jók, a zöldgazdaságot támogatják – reagált Gulyás Gergely Matolcsy György kritikájára, aki szerint ezek a projektek csapdát is jelenthetnek. Az átállás az elektromos autókra uniós szándék. Ha valakinek érdeke, hogy ehhez a feltételek adottak legyenek, akkor az Magyarország, ahol szignifikáns a járműipari termelés.

13:20

Döcögnek az uniós kifizetések ,és ez óriási baj

A helyreállítási pénzek mindössze 17 százalékát fizették ki. Akik már kaptak ilyen forrást, ők is panaszkodnak. Filozófiaprobléma van: Brüsszel azt hiszi, ők jobban tudják elkölteni a tagállami pénzeket, mint a tagállami kormányzatok. Sokkal jobban járna az EU, ha ez nem így lenne, mert hatékonyabb lenne a pénzek felhasználása. Nem a korrupció kiszűrése a cél, hanem a nagy nyugati cégek érdekeinek az érvényesítése.

13:18

Határozott cáfolat

Nem igaz, hogy Magyarország a területén képezne ki ukrán katonákat. Az erre vonatkozó információ tájékozatlanságból fakad. A szlovák védelmi miniszter állította azt, hogy ilyen kiképzéseket folytat a magyar haderő.

13:15

Mikor csökkenek az árak?

Valamivel 40 euró fölötti ár a gáznál akkor is üdvözlendő, ha amúgy ez az elmúlt évek kétszerese. De nem 15-szörös legalább. A mostani elemzések szerint ez az enyhe télnek, a magas tárolói tartaléknak köszönhető. Amikor viszont újratöltik a tárolókat, emelkedni fog az ár. De nehéz prognosztizálni. Ha maradna ez az árszint, akkor a következő év könnyebb lesz. Csakhogy számos gazdasági szereplő fix időre kötötte meg, egy évre, félre az energiaszerződéseit. Ezért nem feltétlenül tudják mérsékelni az áraikat.

13:10

Találkozik egymással a kormány és az MNB vezetése

Rendszeres a kapcsolattartás a magyar kormány és a jegybank között, a miniszterelnök és az MNB elnöke között. Ezt úgy kell érteni, hogy ezen a héten is találkoznak – közölte a miniszter.

13:09

Gulyás Gergelynek markáns véleménye van

Egy bizonyos korkülönbség a felek között szexuális kapcsolatban lehetne automatikusan büntetendő, ez a saját véleményem. Erre vannak jó példák az európai jogban – mondta Gulyás Gergely annak kapcsán, hogyan szigorítanák a vonatkozó jogszabályokat.

13:06

Lehet EU-s forrás az azeri energia behozatalában

Uniós támogatással jöhet létre az azeri energiafolyosó, erre kötöttek is megállapodást. Gulyás Gergely bízik benne, hogy ehhez források is érkeznek majd. 

13:05

Miért nem vizsgálják behatóan az Északi Áramlat felrobbantását?

Minden ilyen ügyben pártatlan nemzetközi vizsgálatra van szükség. Ilyen azonban nem volt, és az sincs eldöntve, hogy Németországnak egyáltalán szabad-e sérelmeznie mindazt, ami történt. Így pedig nem is várható átfogó vizsgálat. Pedig a robbantás minden nemzetközi jogot megsértett.

13:03

Történelmi beszéd

Történelmi Gyurcsány-beszédet vár Gulyás Gergely március 15-én.

13:01

Veszélyes lenne a Fradi-vonat Németországban?

Óvatosan kommentálná az arról szóló híreket, hogy a német hatóságok ellenőrzik a Fradi szurkolói járatát. Erre a hatóságoknak joguk van, de vannak rossz tapasztalatok a német hatósággal kapcsolatban a korábbi magyar vonatkozású mérkőzések lebonyolításával összefüggésben. Hét magyar konzul segíti a kinti szurkolókat.

12:57

Gázerőműveket tervezhet a kormány

Lantos Csaba miniszter egyik első célkitűzése, hogy az energiaellátást minél nagyobb arányban hazai forrásból lehessen fedezni. A gázerőművek tűnnek a leggyorsabbnak, három év alatt megvalósítható egy-egy ilyen infrastruktúra. Erre több cég képes az EU-ban, de kormányzati előterjesztés a kérdésben még nem született meg. A gázfelhasználás viszont csökkenni fog a napenergia térnyerése miatt. Miután a gázkitettség 90 százalékos, az áramnál 30 százalék, ezért utóbbi felé terelnek mindenkit. De ipari parkok kiszolgálásánál a gázerőmű éri meg a legjobban.

12:52

Fontos részlet a vármegyebérletekről

Jó lenne, ha a szolgáltatók együtt tudnának működni, erre van jogszabályi lehetőség. Az önkormányzatokkal kell megállapodni, mert ők a fenntartók. Nem kizárt, hogy a vármegyebérletek majd helyi szinten is használhatók lesznek, legalábbis lesz erre példa. Erről Lázár János tárcája tárgyal is a helyhatóságokkal, utána lehet erről biztosat mondani.

12:50

Mankót kapnak a kicsi patikák

A patikák rezsije is megnőtt, emiatt a korábbi nyereség nem teszi fenntarthatóvá a működésüket. Kiegészítő támogatást kapnak a kistelepülési gyógyszertárak a kormánytól, hogy az ellátás rendben legyen a gyógyszerekből mindenhol. 

12:48

Lesz pénz kutatásra, akárhogy is alakul a vita Brüsszellel.

A magyar állam képes arra, hogy a kutatási forrásokat biztosítsa a magyar egyetemeknek. Ha nem lesz gyors megoldás az Európai Bizottsággal, akkor megterhelés nélkül a magyar büdzsé ezt tudja majd finanszírozni. Ehhez az egyetemeknek majd együtt kell működnie. „Ha csúnyát akarok mondani, amit az Európai Bizottság csinál, az faji alapú bosszú” – fogalmazott az Erasmus-program felfüggesztéséről Gulyás Gergely.

12:45

Maradna jövőre is a rezsicsökkentés

Jövőre is szeretnék megőrizni a rezsicsökkentést. Az a méltányos, ha az extraprofitra szert tevő cégek hozzájárulnak a költségvetéshez. De ez egy átmeneti lépés, két évre szól, jövőre ahol tudják, kivezetik, ahol nem tudják, köztes állapot lesz. Csökkentik a mértékét, de még valamilyen hozzájárulást kérni kell.

12:44

van még csapatjáték a kormány és az MNB között?

Az ország gazdasági sikerének érdekében az a jó, ha a jegybank és a kormány között partnerség van. Gulyás Gergely azt kéri a jegybanktól, hogy előre tekintsen, ne tolja el magától az infláció felelősségének a kérdését. Cselekednie kell az MNB-nek. Ha nincs partnerség, nincs csapatjáték, akkor annak a levét a nemzetgazdaság issza majd meg. 

12:41

Ki fogják fizetni a béreket a Dunaferrnél

A kormány egy éve azon dolgozik, hogy a dunaújvárosi vasipar megmaradhasson. Ez nemzetgazdaság és helyi érdek. Egy olyan helyzetben, hogy a helyi önkormányzat veszélyezteti az eredményeket, ez felháborító és törvénytelen. A helyi önkormányzat felszámolási eljárást indított meg a céggel szemben. De erre nem lenne lehetőség, mert a a jog védi a vállalatot. „Ilyen felelőtlenséget egy idegen hitelezőtől sem várnánk” – jegyezte meg a miniszter. Ki fogják fizetni mindenkinek a bérét.

12:39

Sértődött-e Matolcsy György?

Egy újságírói kérdés hangzott el így. „A kormány nevében csak azt tudom mondani, hogy azt, hogy a jegybank elnöke mit miért mond, vagy tesz, erről nem akarunk állást foglalni. Korrekt és jó együttműködésre törekszenek az MNB-vel, nem akarnak személyes indítékot feltételezni a jegybanki megszólalások mögött” – reagált Gulyás Gergely. Azt mondta, hogy a kormánypárti frakciónál járt olyan javaslat, hogy lehessen harmadik jegybanki ciklus is, de ez az előterjesztés a kabinetig nem jutott el.

12:36

Navracsics Tibor Brüsszelben tárgyal

Navracsics Tibor szerdán Brüsszelbe utazott tárgyalni az Erasmus-programról. Remélik, hogy lesz előrelépés, de Gulyás Gergely szerint ez egy álvita. A magyar rektorok egyhangúan állnak ki a modellváltás mellett a felsőoktatásban, ezt az Európai Bizottságnak is meg kellene hallania. Az érintettek nem kérnek beavatkozást a részükről. 

12:34

A kormány a svéd és a finn csatlakozás mellett

A kormány támogatja Svédország és Finnország csatlakozását a NATO-hoz, erre kérte a parlamenti frakciókat. A magyar delegáció utazásának eredményeit jövő héten nézik át, amikor a delegáció beszámol a frakcióknak.

12:33

Jövőre lehet döntés a gyermekvédelmi törvényről

Kérdés, hogy lesz-e eredménye a magyar ellenkérelemnek a gyermekvédelmi törvény kapcsán. Az ügy az uniós bíróság előtt folytatódik, jövőre lehet ebben döntés.

12:32

Kulcskérdés a megállapodás

Ha lesz megegyezés az új jogállási viszonyról a pedagógusokról, akkor az segíteni fogja, hogy Magyarország megkapja a béremeléshez szükséges pénzeket.

12:31

Megállapodnának a szakszervezetekkel

A kormány sajátos, önálló jogviszonyt szeretne, erről tárgyalnak az érdekképviseletekkel, a napokban is zajlanak egyeztetések. Abban bíznak, hogy a tanárok érdekeit nézve képesek lesznek mélyreható párbeszédet kialakítani és legalább részleges egyezségre jutni. A Belügyminisztérium tervei a tanárok érdekében állnak. Azt is megjegyezte, hogy hosszú távon 800-900 milliárd forintos kötelezettségvállalást tenne a kormány 2025-től, amit csak részben finanszírozna uniós forrás.

12:28

Pedagógusbérek: nagy lépés készül

A pedagógusok béremeléséről a miniszter azt mondta, nagy lépést szeretnének tenni, ebben támaszkodnának az uniós forrásokra, ha a brüsszeli bürokrácia ezt nem akadályozná. Januártól 10 százalékot emeltek, de 22 hónap alatt szeretnék elérni a fizetések jelentős növelését, a diplomás átlagbér 80 százalékáig. Ez azt jelenti, hogy az átlagos pedagógusfizetés 800 ezer forint fölött lenne.

12:27

Gócpont a gyermekvédelmi törvény

A kormány meggyőződése, hogy uniós szinten érdemes megvívni a vitát a gyermekvédelmi törvényéről. nagyon fontos, hogy ezt meg kell védeni és be kell tartatni. A brüsszeli tárgyalások hol reménytelibbnek, hol nehezebbnek tűnnek, ez részben a gyermekvédelmi törvény miatt alakul így.

12:24

Megnyitották a pénzcsapot

Arról döntött a kormány, hogy a Baross Gábor Program hitelét 300 milliárdról 1000 milliárdra emelik forint- és euróalapon. Beruházási és forgóeszközhitelről van szó, a forintkölcsönnél a kamat 6-6,5, euróalapon 3-3,5 százalék. 

12:23

Ez szól az élelmiszerárstop mellett

Közgazdasági vita van az élelmiszerek árstopjáról, de a kormány álláspontja, hogy legyenek olyan termékek, amelyek mérsékelt áron érhetők el a vásárlóknak. 

12:22

Jó pár intézkedés történt már eddig is

Kulcsfontosságú, hogy a magyar családoknak kell a legkevesebbet fizetni a rezsiért Európában. De energiahatékonysági programot, gyármentő programot is indítottak és kiterjesztették a kamatstopot a céges hitelekre. Megemelték a munkába járás támogatásának a mértékét, növelték a minimálbért és a garantált bérminimumot: 2010 óta a minimálbér 3,5-szeresére nőtt.

12:20

Két fő feladat van

Az infláció döntő hányada külső ok, ezt le kell szögezni. Ezt az energiaárak fűtik. Ezért két feladat van: gyors kormányzati döntések és a családok, nyugdíjasok, kkv-k védelme. Ennek érdekében hoztak döntéseket.

12:18

Az ellenzék támogatja a szankciókat

Gulyás Gergely szerint a baloldal háborúpárti, pedig az emberek egyértelműen ki akarnak maradni a konfliktusból. Ennek tudható be az országgyűlési választások eredménye.

12:17

Támogatják Ukrajnát

A kormány egyértelműen elítéli az orosz agressziót, az ukrán menekülteket segíti és anyagilag is hozzájárul ahhoz, hogy az ukrán állam működőképes legyen.

12:15

A háború az első téma

A kormány hosszú ülést tartott, a háborús helyzetet és ennek hatásait értékelték elsőként – kezdte Gulyás Gergely. A kormány támogatja a kormánypárti frakció határozati javaslatát az orosz–ukrán háborúról. 

12:13

Kezdődik a kormányinfó

Megérkezett Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra, megkezdődik a kormányzati tájékoztató. 

március 9. Kormányinfó Szentkirályi Alexandra Gulyás Gergely bejelentés kormányülés
Kapcsolódó cikkek