Megsértette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségét az a kormányrendelet, amely korlátozza a jegybank diszkontkötvényéhez való hozzáférést, és amely kiterjesztette a betétekre adható kamatsapka határidejét – közölte szerdán az Európai Központi Bank (EKB).

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság (archív)

A kormány a múlt hónapban hosszabbította meg a betétikamat-sapkát június végéig, és korlátozásokat vezetett be a jegybanki diszkontkötvények hozzáférhetőségében is. Az intézkedés értelmében 

a betétekre adható kamat nem haladhatja meg a 3 hónapos diszkontkincstárjegy hozamát, hogy korlátozza az aránytalan gazdagodást a jegybanki intézkedéseken keresztül.

Az EKB szerint azonban a betétikamat-sapka ellentétes az MNB függetlenségével, és hátráltatja a monetáris politika hatékony kivitelezését. Ezért az EKB szerint sérti az uniós alapszerződés 130-as pontját – írja a Reuters.

A kormány az MNB tavaly októberben bevezetett, 18 százalékos egynapos betéti kamatára válaszul döntött a betétikamat-sapkáról, amely márciusban járt volna le, ám meghosszabbították. Kedden azonban az MNB felvázolta ezen kamat csökkentésének lehetőségét a közeljövőben.