Kísérleti jelleggel szilárd, tartós, több mint 9 tonnányi újrahasznosított műanyagból épült körforgalom a Pest vármegyei Aszódon – tájékoztatott róla a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt. 

A közútkezelő szerint a innovatív technológia tette lehetővé a burkolatépítés nélküli körforgalom kialakítását, amelyet a szakemberek

mindössze három nap alatt valósítottak meg a meglévő burkolt felület újrafelosztásával, a műanyag elemek rögzítésével, a burkolati jelek és a KRESZ-táblák módosításával.

A beruházás 38 millió forintból valósulhatott meg a Visible Crossing Kft. kivitelezésében. Magáról a technológiáról azt írják, hogy a terelőelemek időjárásállók, rendkívül kemények és ellenállók, felületük színezett, a tetejük vörös, oldaluk fekete-fehér csíkozású, egyúttal kezelni tudja az út egyenetlenségeit is, mechanikusan könnyen megmunkálható. Az elemek alján mélyedések találhatók, amelyeken keresztül a felszíni víz akadálytalanul futhat, ez biztosítja a vízelvezetést.

A Közút szerint mint valamennyi kísérleti programnál, ebben az esetben is a kivitelezést követően öt éven át mérnök- és laborfelügyelet kíséri figyelemmel a fejlesztés meghatározott paramétereit és vizsgálja a közlekedési, fenntartói, környezetre gyakorolt hatásait.