A magyar gazdaság elmúlt évtizedes sikere és válságállósága nem pusztán kormányzati, hanem a magyar emberekkel és vállalkozásokkal közösen elért eredmény – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Merkbau Zrt. 2,5 milliárd forintból megvalósult asztalos- és ácsüzemének átadó ünnepségén, Kiskunhalason.

VARGA Mihály
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Merkbau Zrt. új üzemének átadásán Kiskunhalason 2023. április 14-én. 
 Fotó: Rosta Tibor / MTI

A beruházást a kormány 1 milliárd forinttal segítette a nagyvállalati beruházási támogatási programban – tette hozzá a miniszter. A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság egyik legnagyobb sikere a beruházásokon és fejlesztéseken túl az, hogy az elmúlt időszakban a válságállósága is megerősödött. A kormány arra törekszik, hogy a magyar gazdaság a könnyebb és szerencsésebb időszakok után, a váratlanul rátörő folyamatokkal is meg tudjon birkózni – fogalmazott.

Magyarország 62 százalékos szintjével az átlagos fejlettségi szintjén állt a csatlakozásakor, jelenleg azonban már 77 százaléknál tart – idézte fel a pénzügyminiszter.

Az 1990 óta működő Merkbau 15 telephelye országos szinten több mint 400 embernek ad munkát, és a most nyújtott támogatás lehetővé teszi, hogy egy új épületasztalos- és ácsüzemmel, egy magas raktárral és a remények szerint új napelemparkkal is bővüljön az energiahatékonyság érdekében a cég portfóliója.

Bács-Kiskun vármegye nagyon sokat lépett előre az elmúlt időszakban, de a még mindig némileg az országos átlag fölött van, tehát szükség van a jövőben is a Merkbauhoz hasonló beruházásokra, fejlesztésekre.

– mondta. Bányai Gábor, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, fideszes országgyűlési képviselő a térség egyik ékkövének nevezte a Merkbau Zrt.-t, hiszen a környék szinte legnagyobb foglalkoztatójaként a 2021. évi gazdasági adatok alapján a vármegye top 100-as listájának tizenkettedik helyén áll.

Knáb János, a Merkbau Zrt. igazgatóságának elnöke, felidézve a cég harmincéves történetét, elmondta: vállalkozásuk legnagyobb beruházása a most megünnepelt fejlesztés.

A betonacélüzemüket 24 méter hosszan darupályával és egy 5 tonnás daruval bővítették. Az acélszerkezet gyártó üzemet szemcseszóró és festőkabinnal fejlesztették, s a jövőben egy 8 tonnás daru is segíti a munkát. A pályázat keretében megépült továbbá egy magasraktár, és sikerült beszerezniük néhány önjáró teleszkópos emelőgépet is.

A projekt legfontosabb elemének nevezte a CNC-vezérelt gépparkkal rendelkező épületasztalos- és ácsüzem kialakítását, amelynek révén a Merkbau Zrt. MerkWood márkanéven elindította a faépítészeti üzletágát.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Merkbau Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 2020-ban 10,2 milliárd forint, míg 2021-ben mintegy 36,8 milliárd forint volt. Az árbevétel szinte teljes egészében belföldi értékesítésből származott. A vállalat adózott eredménye 2021-ben 2,19 milliárd forintot, míg 2020-ban közel 1 milliárd forintot tett ki.