A személyi jövedelemadó bevallási határideje május 22. hétfő éjfél. Sokan hagyhatták az utolsó órákra a bevallást és a véglegesítést, ugyanis a Nemezeti Adó- és Vámhivatal erre készített honlapja lehalt.

20220422  EgerE-SZJA Portál./Elektronikus Személyijövedelemadó./ Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei Hírlap
Volt, akit csak sokadjára engedett be az eSZJA honlap hétfő este.
Fotó: Huszár Márk / Mediaworks

Mint szerkesztőségünk észrevette, az szja-bevallás honlapja hétfő este rövid időre elérhetetlenné vált, majd újraindult, ám a rendszer továbbra is lassan működött.

A 2022-es évre vonatkozó szja-adóbevallás- tervezeteket március 15. után tette közzé a az erre szolgáló eSZJA felületén. Az adóbevallást május 22. hétfő éjfélig lehet manuálisan elfogadni. Aki ezt kihagyta, annál a dokumentum a határidő után automatikusan elfogadottnak minősül. A különböző kedvezmények igénybevételét azonban egyénenként szükséges jelezni, így mindenképpen érdemes ránézni a NAV által készített tervezetre.

Szerkesztőségünk tagjai az alábbi hibaüzeneteket tapasztalták az este folyamán.

 

 

 

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke hétfő esti közleményben tudatta az MTI-vel, hogy 

már délutántól folyamatosan szakadozott az adatkapcsolat a NAV rendszereivel, majd nagyjából este fél nyolctól a Központi Azonosítási Ügynök nem volt elérhető, így egyetlen kormányzati rendszerbe se lehetett belépni.

A vonatkozó kormányrendelet szerint az eSZJA bevallási határideje akkor hosszabbodik meg automatikusan, ha legalább négy órán át tartó üzemzavar akadályozta az elektronikus ügyintézést.

Az eSZJA-rendszer a jelenlegi hiba mellett is számos informatikai problémával küzd, nem képes elmenteni a megszerkesztett bevallást, és hamis hibaüzeneteket ad válaszul

– például azt írja a munkamenet közepén, hogy másik böngészőben meg van nyitva az oldal, ami nem igaz.
Miután a jogszabály szerint a fentiek kimerítik az „elektronikus ügyintézés korlátozott működőképességét okozó technikai tevékenység” fogalmát,

az eSZJA-bevallás határidejét is meg kellene hosszabbítani.

A határidő meghosszabbítását az is indokolja, hogy 2023. 05. 22-én leállt az online számlák lekérdezése is.
Az alelnök emlékeztetett, már korábban is figyelmeztetettek arra, hogy az elektronikus ügyintézésnek való kitettség mértéke messze túlszárnyalja a kormányzati informatika stressztűrő képességét.

Utolsó fgyelmeztetés a NAV-tól: fontos határidő jár le éjfélkor

Az 1+1 százalékokról szóló rendelkezőnyilatkozat legegyszerűbben a NAV eSZJA-felületén adható be, hétfőn éjfélig.