Közép- és Kelet-Európa legnagyobb, középiskolásoknak szóló üzleti versenyének nemzetközi döntőjét július elején rendezték Varsóban. A többnapos, kemény üzleti megmérettetés végén a Pénziránytű Alapítvány diáknagyköveteiből álló Nagy Bence–Hidasi Ákos–Takács Benedek trió végzett az élen. A különös nevű, Trois Cent Soixante Croissants csapat itthon évek óta remekül szerepel a pénzügyi és vállalkozói versenyeken, az idei nemzetközi siker azonban kiemeli őket az egyre nagyobb és erősebb hazai mezőnyből.

A High School Business Challenge országos elődöntői már angol nyelven zajlottak. A résztvevők négy fordulóban valós üzleti kihívásokkal szembesültek.

– közölte a Pénziránytű Alapítvány.  Az első három nemzeti fordulót követően a legjobb csapatok a lengyel miniszterelnöki kancellárián megrendezett nemzetközi döntőben találkoztak, ahol a többnapos kemény verseny végén a magyar csapat szerezte meg a győzelmet.

A győztes Trois Cent Soixante Croissants csapat és a felkészítő tanárnő.  
Fotó: Pénziránytű Alapítvány

A budapesti Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium idén érettségizett diákjai Figura Magdolna tanítványai. A magyar csapat tagjai ötödikes koruk óta érdeklődnek a pénzügyek és a üzleti világ iránt.

A diákok szerint a sikerük titka – a korábbi versenytapasztalatok mellett – a csapatmunkában, a kreativitásban és elkötelezettségükben rejlik.

Felkészítő tanáruk, Figura Magdolna hangsúlyozta:

a pedagógusnak mentorként kell részt vennie a közös munkában, amelyben a kezdeti tanári ismeretmegosztást idővel fel kell váltsa a támogató tevékenység, az ösztönzés, a problémafelvetés.

A Pénziránytű Alapítvány egyébként 2008 szeptemberében jött létre, azzal a céllal, hogy a civil szervezetekkel és piaci szereplőkkel együttműködve pénzügyi tudatosságot fejlesztő programokat dolgozzon ki és valósítson meg. Alapítói a Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank

Hergár Eszternek, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnökének szívügye a fiatalok pénzügyi tudatosságának fejlesztése.
 Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Küldetésük, hogy segítsék az egyének és a családok felelős, megalapozott anyagi döntéseit, és szemléletformáló programjaink eredményeként javuljon a lakosság pénzügyi tudatossága. Alapítványuk nonprofit közhasznú szervezet, jó hírnévvel és szakértelemmel rendelkező szakmai intézményekkel a háttérben.

Az évek során a Pénziránytű Alapítvány számos olyan programot valósított meg, amelyek a köznevelésen belüli pénzügyi-gazdasági ismeretterjesztést szolgálják.

Így például tankönyvfejlesztés, tartalomfejlesztés első lépéseként az Alapítvány a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. közreműködésével 2016 áprilisában sikeresen engedélyeztette az „Iránytű a pénzügyekhez” című középiskolai tankönyvét, amely így az első hivatalos – nem a szakirányú képzést, hanem az általános ismeretterjesztést szolgáló – pénzügyi-gazdasági tankönyv lett a magyar köznevelésben. A 9–10. évfolyamosoknak szóló tankönyv innovatív módon gyakorlati problémák, „esettanulmányok” felől indulva mutatja be a mindennapi pénzügyek és a gazdaság működésének fontosabb összefüggéseit. 

A Pénziránytű Alapítvány egyik pénzügyi tankönyve, amelyekből sokhoz kapcsolódik munkafüzet is és elérhetők elektronikus formában is.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Majd az Alapítvány 2016 júniusában kezdte meg az általános iskolák 7–8. évfolyamai számára készülő tankönyv és munkafüzet fejlesztését, amelynek engedélyezésére 2017 áprilisában került sor. Az Alapítvány támogatásának köszönhetően az érdeklődő és a tanítást vállaló iskolák az első évben ingyenesen juthattak hozzá a tankönyv 40 ezer példányához. E példányokat használják jelenleg többek között a szakgimnáziumokban történő oktatás keretében is, de az Alapítvány meghatározott feltételek mellett továbbra is ingyenesen biztosít tankönyvet az érdeklődő intézmények számára.

Az Alapítvány 2015 óta középiskolai tanárok, míg 2016 óta általános iskolai tanárok számára is szervez hivatalos akkreditációval rendelkező, 30 órás, kreditpontot pénzügyi-gazdasági képzéseket, 

amelyeken a jelentkező pedagógusok szakszerű, ingyenes felkészítést kaphatnak a gazdasági és pénzügyi témák oktatásához. Széles tevékenységi körük további részei a tanártovábbképzés, közép- és általános iskolai edukációs hálózat kialakítása. Az alapítvány számos játékos formában megvalósított képzést végez, honlapján egyéni és csapatjátékok, a tanárok munkáját megkönnyít Kahoot-kvízek, de személyiségtesztek és pénzügyi tervező segédlet is megtalálhatók.

A Pénziránytű Alapítvány a magyarországi PÉNZ7 eseménysorozat 2015. évi indulása óta a Magyar Bankszövetség mellett állandó társzervező. Az elmúlt évek során figyelemreméltó eredményeket ért el: 2019-ben már 1235 intézmény több mint 205 ezer diákját aktivizálta a rendhagyó tanórák keretében, megduplázva az első évi elérés számait.

Közpolitikai cél a hazai lakosság pénzügyi tudatosságának növelése

A kormány 2045/2016. számú határozatában a pénzügyi tudatosság fejlesztésének szükségességéről döntött. Kormányzati szinten közpolitikai célként fogalmazódott meg a hazai lakosság pénzügyi tudatosságának növelése. Az átfogó nemzeti stratégia elkészítésére intézményközi munkacsoport jött létre, amelyben az NGM, az EMMI, az ÁSZ és az MNB mellett a Pénziránytű Alapítvány is részt vett.