A pénzügyi ismeretek és a pénzügyekben való jártasság megfelelő elsajátítása elengedhetetlen ahhoz, hogy tudatos, megfontolt és észszerű döntések szülessenek. Ezt a célt szolgálja az idén kilencedik alkalommal megrendezett Pénz7 kísérőeseménye, a Nagy Diák Pénzügyes Teszt – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Fotó: Varga György / MTI (illusztráció)

A három fordulóból álló vetélkedő a középiskolás (14–20 éves) korosztálynak szól, az első szakasz online zajlik, a tesztet május 7-ig lehet kitölteni. 

A gyakorlatias kérdéseken keresztül a fiatalok pénzügyi jártasságukat tesztelhetik többek között a megtakarítás, a a biztosítás és a kiberbiztonság témakörében.

A középdöntőt és a döntőt május 26-án, a 10. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon rendezik meg. A legügyesebb „pénzügyesé” lesz a lehetőség, hogy a külföldi tengerparti nyaralás, a laptop és az elektromos roller közül elsőként válasszon. Az az iskola pedig, ahonnan a legtöbb kitöltés érkezik az első fordulóban, 150 ezer forintot kap egy kiválasztott osztálya kirándulásához.

A tesztet bárki kitöltheti, a nyereményjátékban azonban csak középiskolások vesznek részt. „Arra biztatunk minden középiskolás fiatalt, éljen a lehetőséggel, és töltse ki a tesztet, amely a Nagy Diák Tesztek portálján elérhető” – áll a közleményben.