A következő napok elsősorban a diákokról szólnak, hiszen július 26-án kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat. A tavalyi évhez képest 2023-ban sokkal többen jelentkeztek a hazai egyetemekre és főiskolákra, összesen 126 ezren. A legtöbben a gazdálkodás és menedzsment szakot ikszelték be, de sokan és marketing, valamint pszichológia szakra készültek.

Fotó: Kovács Péter

Most, hogy a ponthatárokat kihirdették, eljött az ideje, hogy a bankok versenyt fussanak a frissen felvett hallgatókért. A Bank360.hu közleményében azt írta, hogy a diákhitel mellett azért is küzdenek a bankok, hogy a fiatalok náluk nyissák meg a diákhitelhez szükséges bankszámlájukat. Ezek a számlák szinte minden helyen ingyenesek, így a bankok további kedvezményekkel és ajándék pénzekkel csábítják a hallgatókat. A Bank360.hu szerint, aki jól választ, az évekre a minimumra csökkentheti a banki költségeit.

A maximumból csak húsz pont hiányozhatott a slágerszakhoz – kihirdették a felvételi ponthatárokat

Idén is a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakja vitte el a pálmát: a tavalyi 478 pont után idén már 480 kellett a bejutáshoz. Szokásosan erősen teljesített a mennyiségi listavezető ELTE is.

Diákhitelszámlát négy bank kínál, az OTP, az Erste, a Gránit és az MBH Bank. A diákhitelszámla mellé olyan konstrukciókkal is előálltak, amelyek azoknak a diákoknak szólnak, akik nem akarnak vagy nem tudnak diákhitelt felvenni.

A diákhitelszámlák mellé a legtöbb bank más típusú termékekkel is megtalálja a hallgatókat, amelyekkel a diákévek mellett a családalapítást vagy az otthonteremtést is könnyebbé tehetik – erről a Biztos Döntés írt. Az oldal azt írta, hogy 

általában 8-10 ezer hallgató szokott diákhitelt igényelni minden évben, a ponthatárok kihirdetése után.

A bankok a frissen felvettek mellett a már meglévő ügyfeleikre is céloznak. A többféle kötelező és opcionális díjkedvezményt biztosító új számlakonstrukciót nemcsak új, hanem régi diákhitelesek (aktív és passzív jogviszonyban lévők) is igényelhetik, diákhitel-szerződés nélkül. A tanulmányok befejezését követően, a már törlesztési szakaszban lévő korábbi diákhitelesek számára azonban a kedvezményeket nyújtó számla nem nyitható meg.

A Biztos Döntés azt írta, hogy 

a legnagyobb újdonság a diákhitelszámlák esetében az ingyenes utalás biztosítása. 

Emellett magát a számlavezetést, a bankkártyát, a mobilbankot és a számlamegszüntetést is díjmentesen kapják meg a diákok. Több más kedvezmény is elérhető számukra, például az olcsóbb biztosítások vagy jobb feltételek a lakáshitel-szerződések megkötésénél.