Egy kormányhatározat értelmében a kabinet 169,444 milliárd forint egyszeri átcsoportosításról döntött – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a forrásáthelyezés a rezsivédelmi alap fejezetének a terhére valósul meg.

GULYÁS GergelyBudapest, 2023. június 22.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. június 22-én.
MTI/Máthé Zoltán
Gulyás Gergely százmilliárdos átcsoportosítást jelentett be. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Gulyás Gergely a döntés hátterét is megvilágította: ez az összeg az éppen aktuális rezsikifizetésekhez kapcsolódó állami hozzájárulás. Ebből 

  • több mint 132 milliárd forintot a kórházaknak, iskoláknak, területi közigazgatási intézményeknek folyósítanak. 
  • Az egyházi köznevelési fenntartók kompenzációja 11 milliárd forint, 
  • illetve a köznevelési feladatot ellátó, nemzetiségi önkormányzati fenntartóknak közel egymilliárd forint jut. 
  • Az egyházi fenntartású egészségügyi intézmények és a közérdekű vagyonkezelői alapítványok által működtetett klinikai központok együttesen több mint 25 milliárd forintot kapnak.

„Ebből is látszik, hogy az ország számára milyen rendkívül nagy teher az, hogy a háború és az orosz szankciós válaszok miatt megnövekedett energiaköltségek többletigényeit képesek legyünk kielégíteni. De a költségvetés erre képes, és erre ez a kormányhatározat is bizonyíték” – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Százmilliárdokat emészt fel a rezsicsökkentés, de a családtámogatások maradnak jövőre is

Közeleg a nyári szünet, de még számos fontos téma napirenden van. A kabinet legújabb döntéseit ismerteti Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.