Magyar gazdaság

Százmilliárdokat emészt fel a rezsicsökkentés, de a családtámogatások maradnak jövőre is

Közeleg a nyári szünet, de még számos fontos téma napirenden van. A kabinet legújabb döntéseit ismerteti Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra.

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, csütörtök 10 órától kormányinfót tartanak. A hírt a szokásosnak mondható módon Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte a közösségi oldalán.

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

További részleteket nem osztott meg, így hivatalosan nem ismert, milyen témák lehetnek napirenden. Ugyanakkor szerdán kormányülés volt, vagyis számos fontos kérdésben döntés születhetett. Ezekről pedig Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bizonyára be is fog számolni. Lapunk előzetesen a következő témákat várta a csütörtöki kormányinfóra:

Ezek jó eséllyel szóba fognak kerülni a hamarosan kezdődő kormányzati tájékoztatón, amelyről a Világgazdaság élőben tudósít.

12:35

Véget ért a kormányinfó

Közel két és fél óráig tartott, de most elbúcsúzott Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely. Ezzel a Világgazdaság is lezárja tudósítását, köszönjük az olvasók figyelmét!

12:34

A kormánynak nincs árfolyamcélja

A kormánynak nincs árfolyamcélja, az euró-forint árfolyam volt 370, 380, 390 és 400 forint fölött is. A reális valahol középen van. Októberben dől el, hogy ha az aktuális árfolyam alacsonyabb lesz, akkor alacsonyabban határozzák meg az üzemanyag jövedéki adójának szintjét is. 

12:28

Lesz-e Párizsban olimpia?

„Párizs biztosan nem a világ legbiztonságosabb városa, de Brazíliában is megoldották az olimpiára a biztonságot. Bízom benne, hogy ez Franciaországban is így lesz” – mondta a miniszter. Nem akar senkit lebeszelni a francia nyaralásról, de tudna olyan Párizs-közeli helyeket mondani, ahová inkább ne tegyék be turisták a lábukat.

12:25

Őszre vár a városi CSOK

Ősz előtt nem lesz fejlemény arról, hogy változik meg jövőre a városi, sima CSOK – ezt Gulyás Gergely egy kérdésre reagálva mondta.

12:24

Megoldódhat a jegybanki veszteség finanszírozása

12:21

Koncesszió igen, nemzeti patikalogó nem lesz

Azért szervezik koncesszióba a kórházi patikákat, mert ez a legjobb megoldás. Megnéztek nemzetközi példákat is. Pályázatot írnak ki erre, több nyertessel számolnak. Nemzeti patikalogó nem lesz. 

12:19

Gyorsabban vehetik el a jogosítványt, akár örökre is

A hétvégi drámai baleset kapcsán is kérdezték Gulyás Gergelyt. A miniszter arról beszélt, hogy ő maga erősen támogatná, hogy ilyen esetekben gyorsabb eljárással vonják be a vezetői engedélyeket, akár örökre is. 

12:15

Uniós pénzek: a kormány küldi a számlát

12:11

Jobboldali eltolódás, de baloldali többség

12:02

Hogyan lesz egyensúly a költségvetésben?

A költségvetést általánosságban jellemzi, hogy a kiadások nagyobb részben az első fél évre esnek, a bevételek pedig az év második felére. Az első két negyedévben a növekedési adatok rosszak, azonban a második fél évben gazdasági növekedést vár mindenki. Az infláció üteme is lassul. Ezek együtt nagyon sokat segítenek a költségvetés egyensúlyában. Egy bizonytalanság van: a fogyasztás, de itt is csak legfeljebb hat hónap adata van meg. 

11:55

Jövőre öntik a betont Pakson

11:53

Nincs svédblokk

11:53

Mindenki növekedést vár

A harmadik negyedévtől mindenki növekedést vár. A gazdaság fundamentumai kifejezetten erősek, úgy is, hogy ehhez még pénzeket se kaptak az EU-tól. Összességében a kép pozitív.

11:51

Marad a hiánycél?

A hivatalos hiánycél 3,9 százalék. A fogyasztás viszont valóban alacsonyabb a vártnál, így az áfaadatok is visszafogottan teljesülnek. A féléves adatokon most jutottak túl, ezeket még vizsgálni kell.   

11:48

Lehet hatékonyabb az egészségügy

11:46

Lesz-e nyugdíjkorrekció?

11:43

Nincsenek illúziói az Európai Bizottságnak

„Senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy olyan költségvetési módosítást jóvá fogunk hagyni, amelyből mi semmilyen forrást nem kapunk. Ilyen illúziói az Európai Bizottságnak sincsenek” – fogalmazott Gulyás Gergely.

11:37

Kiderült, miért járt itt az orosz egészségügyi miniszter

Mert egy WHO-konferencia volt Budapesten, és Oroszország WHO-tag. A rendezvényre Ukrajna is kapott meghívást – mondta Gulyás Gergely a szerdai orosz látogatás kapcsán.

11:36

Fejlemény Paks II. építésében

11:28

CT-, MR-vizsgálatok: jobb lesz a betegeknek

11:20

Üdülési támogatás helyett inkább béremelés

Az ország jobban jár azzal, hogyha nem a szocialisztikus üdülési lehetőségeket tarják fenn, hanem ezeket a forrásokat pluszjuttatásokra, béremelésre fordítják – ezt annak kapcsán mondta Gulyás Gergely, hogy a kormány számos állami, inkább alacsony szolgáltatási színvonalú üdülőt tervez értékesíteni.

11:16

Pedagógustörvény: ilyen még nem volt a rendszerváltás óta

Soha olyan oktatási törvényt nem fogadott el a parlament 1990 óta, amelyet ilyen intenzív egyeztetési, módosítási folyamat előzött volna meg, mint a mostani pedagógusi életpályamodellt – jelentette ki Gulyás Gergely. 

11:12

Nem lesz tömeges tanárfelmondás

11:10

Hamarosan kiderül, mi lesz a falusi CSOK-kal

Két hét múlva tud beszámolni arról, mi a végleges döntés falusi CSOK ügyében. Szólnak amellett is érvek, hogy ne minden 5000 fő alatti településen lehessen igénybe venni otthonteremtési támogatást, mert erre számos településen nincs igény a túlnépesedés miatt.

11:08

Miért Tuzson Bence és Bóka János veszi át Varga Judit munkáját?

11:07

Lehet-e mentesség a bevándorlók befogadása alól?

11:04

Vallomást vár Gulyás Gergely Karácsony Gergelytől

Miből származott a pénz, amelyből Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöti kampányát finanszírozták? Reméljük, nem bűncselekményből. Meg kell várni a vizsgálatok végét, a főpolgármesternek feltáró jellegű vallomást kellene tennie – mondta Gulyás Gergely a 99 Mozgalomhoz beérkezett 500 millió forintos támogatásról. 

11:01

Álhír terjed a Balatonról

Az év első 6 hónapjában elenyésző, 2 százalékos visszaesés történhetett a vendégforgalomban. Ehhez képest Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke korábban azt állította, hogy 30, de akár 40 százalékkal kevesebb vendég fordulhat meg a Balatonon az idei szezonban. „Ez nem igaz, ez álhír” – reagált erre Gulyás Gergely. Szerinte a szövetség a balatoni szálláshelyek csupán töredékére lát rá, miután a tagsága csak egy szűk kört fed le.

10:56

Napirenden a kórházak gyógyszerbeszerzése

10:53

Orbán Viktor csak későn megy majd szabadságra

10:51

Kiderült, mennyibe kerülne a béremelés a pedagógusoknál

10:50

Varga Judit már 2019-ben is EP-képviselő akart lenni

10:48

Nézi a kötelező akciókat a kormány

„Természetesen. Ahogy az árstopok végrehajtását követtük, úgy a kötelező akciók megvalósulását is felügyeli a kormányzat” – mondta Gulyás Gergely arra, hogy követik-e a kötelező akciókat a boltokban. 

10:43

Mit szól a kormány a friss kiskereskedelmi adathoz?

Rendkívül magas volt a bázis, a 2022-es év rekord volt, minden idők legmagasabb fogyasztásával. Ezzel együtt is a vártnál nagyobb a kiskereskedelmi forgalom csökkenése, ezt negatívan értékeli a kormány. Gulyás Gergely szerint ez az infláció hatása.

10:41

A kormány nyitott az egyeztetésekre a fővárossal

10:35

Zajlik a tárgyalás Ferihegyről

10:34

Mi lesz a családtámogatásokkal?

10:30

A fővárosra vár a rendőrség

10:29

Budapest csődbe megy?

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy a főváros augusztusban csődbe mehet. Gulyás Gergely szerint el kellene gondolkodnia a fővárosi közgyűlésnek, hogy nem lenne-e érdemes egy új csődgondokot keresnie, miután a jelenlegi vezetéssel az ország leggazdagabb önkormányzata került bajba.

10:26

A francia zavargásokról

Az kívánják a francia kormánynak, hogy mielőbb váljon urává a helyzetnek, álljon helyre a közrend Franciaországban – mondta Gulyás Gergely. Kétségkívül vitatható rendőri intézkedés történt, de nem a magyar kormány feladata ezt elemezni. De attól meg kell óvni a magyar társadalmat, hogy ilyen feszültségek keletkezzenek itthon. A migrációhoz való kormányzati hozzáállás éppen ezt szolgálja.

10:24

Rengeteg pénzt csoportosítottak át

169 milliárd egyszeri átcsoportosítást rendeltek el a rezsivédelmi alap terhére, ez meg is jelent a Magyar Közlönyben. Ez az aktuális rezsikifizetésekhez kell. Ebből 132 milliárd az iskoláknak, kórházaknak, egyéb intézményeknek való juttatás. Az egyházi kompenzáció 11 milliárd.

10:21

Marad a rezsicsökkentés

A hatósági energiaár megszüntetése a rezsicsökkentés felszámolását jelentené, ez elvárás az EU-tól. Fel sem merülhet a rezsicsökkentés eltörlése – jelentette ki Gulyás Gergely miniszter. Felülvizsgálatot kell végeznie a magyar kormánynak a családtámogatásoknál és az egészségügyi kiadásoknál is, de az EU nem utasíthat ezek szűkítésére. Az egészségügyi kiadások azért nőttek, mert soha nem látott bérfejlesztés ment végbe az ágazatban.

10:18

Pluszbefizetést vár Brüsszel

Közel 100 milliárd euró pluszbefizetést várna el Brüsszel a tagországoktól, ez 15-szöröse az éves magyar szja-befizetésnek. Miközben Magyarországnak és Lengyelországnak egyetlen fillért sem fizettek ki. Ehhez Magyarország nem járul hozzá, ezért az uniós költségvetés módosítására reális esély nincs.

10:17

Ezért nem volt közös uniós nyilatkozat

A legnagyobb negatívuma az új szabályozásnak, hogy meghívót küld több millió bevándorlónak. Mindent meg kell tenni, hogy ez az „értelmetlen és őrült szabályozás” ne léphessen hatályba. Ezért is nem járult hozzá a magyar miniszterelnök, hogy közös EU-s nyilatkozatot fogadjanak el a témában a csúcson. Nem volt egyedül, a lengyel kollégája is támogatta, és más tagországok is egyetértettek vele.

10:15

Migránsgettók jöhetnének létre

Magyarországnak évente legalább 10 ezer menekültkérelmet kellene elbírálnia és befogadótáborokat kellene létrehoznia. Ehhez Magyarország nem járul hozzá, mert ezek könnyen válnának „migránsgettókká” – fogalmazott Gulyás Gergely. 

10:12

Kezdődik a kormányinfó

kormányinfó Szentkirályi Alexandra Gulyás Gergely
Kapcsolódó cikkek