Minden év augusztusában kitör a dinnyeháború, miután a nagy kereskedelmi láncok valahol az önköltségi ár környékén árulják a görögdinnyét, ami érthető módon kiveri a biztosítékot a termelőknél. Valószínűleg ez idén sem lesz másképp, ugyanis

 az Aldi mindössze 139 forintért hirdeti kilóját.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai szerint júliusban a görögdinnye átlagára 503 forint volt, ám a szezonális hatások miatt augusztusban már lejjebb szoktak menni az árak, 300 forint környékére – ehhez képest is borasztóan olcsó a német diszkont ajánlata. Közleményükben azt írják, hogy az árcsökkentésre az áruházlánc görögdinnye-beszállítója tett javaslatot, a vásárlók így a terméket 10 forinttal olcsóbban vehetik meg, mint 2022 augusztusában.

A,Juicy,Ripe,Watermelon,,Cut,Up,,Lies,On,A,Pile
A juicy ripe watermelon, cut up, lies on a pile of other watermelons. Red watermelon looks delicious lying in the sun on other watermelons.
Fotó: Shutterstock

Nem ez az első eset idén, hogy valamelyik áruházlánc felkavarja az állóvizet az alacsony áraival, júliusban a Penny 229 forintos kilogrammonkénti áron kezdte hirdetni a népszerű nyári gyümölcsöt. 

A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete (MDE) indokolatlannak nevezte a leértékelést, ugyanis a hazai görögdinnye beszállítói ára kilogrammonként 220 forint körüli szinten van.

A Penny ára azonban 140–150 forintos beszállítói árat feltételez, ami az idén jócskán megemelkedett termelési költségeket sem fedezi. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács azonnal fel is szólította az üzletláncot, hogy tanúsítsanak tisztességes magatartást, és a valós piaci helyzethez mérten árazzák a görögdinnyét. Erre válaszul a Penny arról tájékoztatott, hogy az irányadó piaci áron megvásárolt terméket a szokásosnál alacsonyabb kiskereskedelmi árréssel adják tovább a vásárlóknak.

A Világgazdaságnak korábban nyilatkozó piaci szakértők szerint egyébként az jelenthetné a legbiztosabb megoldást az ilyen akciók megakadályozására, ha a termelők nem adnák oda a dinnyéjüket az árletörő láncnak vagy láncoknak.