Iskolakezdési támogatással igyekeznek enyhíteni a családok kiadásain a somogyi cégek. Van, ahol csaknem négymillió forintot fordítanak erre, máshol csomagot állítanak össze, de előfordul olyan is, hogy idén erre nem futja – derül ki a Sonline megyei körképéből.

Budaörs 2023.07.21.
Auchan
foto: Kallus György Világgazdaság
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A Videoton Kaposváron és Marcaliban mintegy 280 gyermeknek fizet iskolakezdési támogatást. A vállalat több mint tíz éve folytatja ezt a tevékenységet. 2018-ban még 8000 forintot adtak egy-egy gyermek után, 2022-ben 11 500 forintot, idén pedig már 13 ezer forint jár a rászorulóknak.

Ezzel a cég több mint 3,6 millió forintot fordít erre a támogatásra.

A KVGY igazgatója szintén igyekszik mérsékelni a családok anyagi terheit. A rendelkezésre álló keret 2023-ban emelkedett, így a tavalyi 6000 forinttal szemben ezúttal 8000 forintot biztosítanak egy-egy gyermeknek, az összeget 18 éves korig fizetik. Idén 720 ezer forintot szán erre a vállalat. A szennai Trívium Alumínium utalvánnyal támogatja az érintett dolgozókat. A kaposvári Deseda Pékség korábban nem fizetett iskolakezdési pénzt, idén azonban gyermekenként tízezer forintot adnak.

Nem mindenki ennyire szerencsés. Az Atád Coop Zrt. korábban rendszeresen adott támogatást, azonban az elmúlt időszakban annyira megugrottak a költségei, hogy már nem tudja ezt vállalni.

20230802 Orosháza 

A tanszervásárlási dömping még ezután kezdődik, de akadnak már vásárlók a papírboltokban, és az áruházláncok polcain is hetek óta előtérben vannak az iskolai felszerelések. Mint kiderült, az árak ugyan emelkedtek idén, de az üzletek zöme tudott előrendelni még az akciózások idején.

Fotó: Für Henrik FH Békés Megyei Hírlap

Képen: Nagy Zsanka helyi lakos
Fotó: Für Henrik / Mediaworks

A somogyszobi Claessens Group pénzt ugyan nem ad, de egységes tanszercsomagot (többek között mappát, tolltartót, tollat, ceruzát is tartalmaz) összeállít az iskolás gyerekeknek. A nagyatádi Büttner Kft. szintén ad támogatást, ennek részleteit azonban nem árulta el.

A cégek részéről a szociális gondoskodás egyik megnyilvánulása, ugyanakkor a dolgozók megtartásának egyik eszköze is lehet. Legyen szó bármilyen pluszjuttatásról, az a céghez tartozást, a lojalitást erősítheti

– nyilatkozta a vállalatok által nyújtott iskolakezdési támogatásról Gulyás Árpád, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke.