Magyar gazdaság

Nagy Márton: tizennyolc intézkedéssel indítja be a növekedést a kormány

Jelenleg a reálbérek helyreállítása a legfontosabb, ugyanakkor el kell kerülni, hogy a lakosság óvatoskodjon – erről beszélt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a 61. Közgazdász-vándorgyűlésen Egerben. A tárcavezető szerint a fogyasztás helyreállása a költségvetés szempontjából is kulcsfontosságú, mert mint mondta, a fogyasztás mindennek az alapja. A növekedés idén nulla százalék körül lehet, ám jövőre már négy százalékkal bővülhet a magyar gazdaság. Reagált Matolcsy György előző napi kijelentésére is: Nagy szerint az inflációt nem tudtuk volna elkerülni, az ugyanis a gazdaság struktúrájából fakadt.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter felszólalásával ért véget a 61. Közgazdász-vándorgyűlés Egerben. Az előző napon a hazai gazdaságpolitika két nagyágyúja, Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök vitatkozott egymással. Az esemény nem volt mentes az odamondogatástól.

NAGY MártonBudapest, 2023. szeptember 11.Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond az AI Summit 2023 Budapest konferencián a Magyar Zene Házában 2023. szeptember 11-én.MTI/Balogh Zoltán Budapest, 2023. szeptember 11.
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszédet mond az AI Summit 2023 Budapest konferencián a Magyar Zene Házában 2023. szeptember 11-én.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

 

14:49

A fogyasztásra épül a költségvetés

A magyar költségvetés fogyasztási adókra épül, ezért van most bajban a költségvetés a tárcavezető szerint. Ha egy fogyasztási probléma adódik, és azt helyreállítják, akkor a költségvetés is helyreáll. 

A világ és a régió legmagasabb reálkamata lesz az év végén

– mutatott rá a miniszter, aki szerint ezen a ponton kell nagyon figyelni, ugyanis a reálkamat visszaveti a fogyasztást. Az idei év még a infláció leszorításának éve, jövőre már a növekedés helyreállításáé lesz – összegzett Nagy Márton.

14:43

Lehet sajnálni a bankokat, de van elég pénzük

14:35

Nem tudtuk volna elkerülni az inflációt

Nem tudtuk volna elkerülni az inflációt - reagált Nagy Márton Matolcsy szavaira, hozzátéve, hogy nem akar belemenni abba a vitába, hogy kinek a felelőssége a magas infláció, ami szerinte a struktúrából fakadt, ez azonban nem hiba, senki nem gondolta, hogy ilyen típusú válsággal nézünk szembe.

Ez az ára egy ilyen tipusú válságnak

- mondta, hozzátéve, hogy novemberben lehet 9,5 százalék az infláció, majd decemberben 8 százalék. Az inflációs pálya azonban feltolódott az üzemanyagárak miatt. 

 

Megnézzük most, hogy az üzemanyagáraknál hol lehet beavatkozni

 

 - jegyezte meg. A hitelkamatok közben 2008 óta nem látott magasságokba emelkedtek, "hülye az aki, ilyenkor hitelt akar felvenni". Ezzel együtt van egy fajta fordulat a szerződésekben, vissza tudják húzni a vállalati hitelezést, meg tudják akadályozni a teljes kiszáradást.  A hitelpiaci kamatcsapda ellen 4 intézkedést hoztak, ezek nélkül mély recesszió lenne szerinte. Elismerte, hogy nagyon erősen beavatkoztak a folyamatokba a befektetési alapok befektetési szabályainak módosításával és a Szocho kiterjesztésével. A rövid hozamokon jelentős kamatleszorítás történt, 

június-július folyamán majdnem 900 milliárd forint áramlott az állampapírokba.

Hozzátette, hogy nőnek a kamatkiadások, de ezt a lakosság felé fizetik és nem külföld felé.

14:28

Energiacsapdából ki kamatcsapda be

Az energiaárak elszállása a rezsivédelem miatt a külkereskedelmi mérlegen kívül a költsévetésre is nagy tehert helyez. A költségvetés rezsivédelmi terhei viszont jelentősen csökkeni fognak 2024-re, évente GDP-arányosan 1 százalékkal mérséklődnek a terhek.

Az energiacsapdából ezzel kikerültünk, a probléma, hogy ezt a mogásteret a magas kamatokon elbukjuk

A kormány nagyon bátran extraprofitadót vetett ki, amit azóta több uniós ország is követett. Ezzel tudták védeni a lakosságot a rezsicsökkentésen keresztül. Viszont a vállalati oldalon nagy más a helyzet. A magyar vállalatok körében csak a gáz esetén az energiaárak mérséklődése, az áramszerződések magas szinten ragadtak be fix konstrukciók miatt. 

Azt lehet látni, hogy ma 30 eurón van a gázár, amit 50 eurón kapnak a cégek, ami jó dolog, mert a határidős árak is ott vannak. Az áramnál viszont nagyon nagy gond van, kétszeresen áron fizetnek a vállalatok

 

 

14:23

"Ez egy tragédia"

Jelezte, hogy az európai energiaárak mára jelentősen mérséklődtek, de a válság előtti szintekhez képest még mindig 2-2,5 szeresek. A magyar gazdaság energkiakitettsége az egyik legmagasabb az unión belül, ismertetése szerint 2021-ben 7 milliárd eurót, 2022-ben 13, 2023-ban 8,5-9 milliárd eurót fizetünk energiáért, 

ez egy tragédia

- fogalmazott a miniszter, aki szerint ennyitől estek el a magyar családok, még mindig messze vagyunk a 6 milliárd eurós korábbi szinttől, bár ezen javítani fognak, közben épül el egy olyan energiaintenzív iparági struktúra, amit ez szintén növelni fog

sajnos ezt elszenvedtük, nincs mit tenni

- tette hozzá

 

14:19

Egy számjegyű infláció mellett el lehet kezdeni a növekedés beindítását

Az elsődleges cél, hogy a csapdákat elkerüljük, védekező üzemmódban vagyunk - kezdte az előadását Nagy Márton, a gazdaságfejlesztési miniszter hozzátette, míg az idei az infláció letörésének az éve, 2024 már a növekedés helyreállításának éve.

 

Egy számjegyű infláció mellett el lehet kezdeni a növekedés beindítását 

 

 

- hangsúlyozta a tárcavezető, szerinte az egyensúly helyreállítását és a növekedés beindítását egyszerre lehet ösztönözni.

A csapdahelyzetekről azt mondta, van egy energiacsapda, amin túl vagyunk, van egy infláció okozta kamatcsapda, illetve az infláció okozta fogyasztás-visszafogási csapda. 

 

Nagy Márton Matolcsy Közgazdász Vándorgyűlés
Kapcsolódó cikkek