Beletörött a jegybanknak a bicskája az elleni küzdelembe, ezért a kormány átvette ezt a feladatot – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában. A kormányfő szerint az MNB nem tehet erről, mivel neki csak bicskája van, ám „ide nem bicska, hanem fejsze kell”. 

ORBÁN ViktorBudapest, 2023. március 10.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. március 10-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánBudapest, 2023. március 10.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. március 10-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Felidézte, hogy a kabinet ezért alkalmazott 

  • árstopokat, 
  • kamatsopot, 
  • online árfigyelő adatbázist és 
  • kezdte el „sanyargatni a multikat”.

Tisztelettel jelentem, ez bevált, a fejszecsattogtatás meghozta az eredményét

– fogalmazott Orbán, hozzáfűzve, hogy 2023 az infláció letörésének éve. A pénzromlás idén 10 százalék alatt lesz, majd jövőre 4-6 százalék közé ereszkedik. A kérdés inkább az, hogy mikor tudják megindítani a bérek növekedését, és a gazdaság növekedést. Úgy véli, hogy augusztusban vagy szeptemberben már magasabb lesz a bérek növekedése, mint az infláció, miközben 2024 már helyreállításának éve lesz – jelezte.

Akkor leszünk nagyon boldog és gazdag ország, ha a költségvetés pluszban lesz

Arról is beszélt, hogy első pillantásra a kormány azt mondhatná, a költségvetés nem engedi meg magának a nyugdíj-kiegészítést, ugyanis a büdzsét mindig hiányra tervezik, ami szerinte abszurd dolog. 

Akkor leszünk nagyon boldog és gazdag ország, ha a költségvetés pluszban lesz

 – tette hozzá.

Orbán Viktor kijelentette: a kommunista rendszerben tették tönkre a költségvetést. Ugyanakkor szerinte nem lehet megtenni tisztességes, munkában megőszült emberekkel, hogy mégse kapják meg a nyugdíjukat. Hangsúlyozta, sose merült fel, hogy visszavegyék a 13. havi nyugdíjat, ahogy azt a baloldal tette válság idején.

A nyugati világ a józan értékeléseket nem végezte el a háborúról

A kormányfő hangsúlyozta: a harcok kezdetekor Magyarország másként látta a konfliktust, mint a nyugati világ többi része, mi azt mondtuk, ez egy szláv háború. 

Nekünk az az érdekünk, hogy lokalizáljuk ezt a háborút. A nyugati világ többi országa ezzel szemben azt mondta, hogy ezt a konfliktust ki kell terjeszteni.

Ugyan be lehet szállni egy háborúba, ha meg lehet mondani, hogy mi a cél, és ez elég magas rendű. Viszont ha ezekre nincs válasz, akkor nem szabad belépni ebbe a konfliktusba. A miniszterelnök úgy érezte, hogy a nyugati világ ezeket a józan értékeléseket nem végezte el. 

A magyaroknak nem igazuk van, igazuk lesz, hanem sajnos igazuk lett

– jegyezte meg.  

„Nem tudom elképzelni, hogy két éven belül a magyar parlament ezt megszavazza” – közölte Orbán Viktor az Ukrajna uniós tagságát firtató kérdésre. Szerinte azt kell először eldönteni,, hogy szabad-e olyan ország tagságáról szavazást kezdeményezni, amely háborúban van, és amelyről nem lehet tudni, hogy mekkora a népessége, területe. 

Úgy felvenni valakit, hogy nem tudjuk a paramétereit, ez példátlan!

Brüsszel 3 milliárd euróval tartozik Magyarországnak

Orbán arról is beszélt, hogy az EU elfogyott az ukránoknak nyújtható pénzeket illetően. Ha pénzt akarunk adni Ukrajnának, többet kell befizetni, mint amennyit kapunk. A kevésbé fejlett országok jóval kevesebbet kapnak majd az ukránoknál. A másik kérdés, hogy mi, miért nem kapjuk meg azt az összeget, ami jár nekünk. Azt látja, hogy a bizottság időt húz:

Brüsszel tartozik Magyarországnak 3 milliárd euróval, azaz 1200 milliárd forinttal, ami nem kis tétel.

Szerinte az egész vita abszurd: „Mindenki érzi, hogy Magyarország minden feltételt teljesített”. Arra a kérdésre pedig, hogy mikor lesz ennek vége, a kormányfő úgy válaszolt, a bürokraták a lengyel választásokra várnak.

A brüsszeliek meg akarják buktatni a lengyel kormányt

– ők ugyanis abban bíznak, ha megbukik a lengyel kormány, a magyarok egyedül maradnak.

Visszalépés a migrációs paktum

Visszalépésnek nevezte Orbán Viktor a migrációs paktumot. A probléma lényege, hogy állandó fenyegetést jelent a migráció, ezzel a kihívással azonban nem tud mit kezdeni az EU, mert továbbra is emberi jogi kérdésnek tekinti, ami szerinte hiba.

Bűnözés, erőszak, együttélési nehézségek

– sorolta a migrációval kapcsolatos problémákat, hozzátéve, hogy Magyarország ezt el akarja kerülni. Hangsúlyozta, egyetlen módon lehet ezt elkerülni: nem szabad beengedni őket. „Lehet tekerni, csavarni, de a vége ez.” Az nem működik, hogy először beengeded és utána teszed ki őket, nagyon egyszerű és határozottságot igénylő válaszra van szükség – emelte ki. 

Készen áll a magyar kormány, hogy részt vegyen a Száhel-övezet stabilizálásában. A kormányfő szerint nem németek hozzáállása a legfájdalmasabb, hanem a szlovákok átállása, a csehek ezt már megtették korábban. 

A szlovákok a szomszédaink, egy józan nép.

Szerinte a migrációs frontvonal is úgy működik, hogy ha létrejön egy földrajzi egység Lengyelország, Szlovákia és Magyarország között.