A Világgazdaság által megkérdezett aranypiaci szakértő szerint amikor az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed kamatemelési politikája folytatódott, akkor az arany unciánkénti ára felugrott 2000 dollárig, majd visszaesett 1800 dollárra. Azt követően, hogy szombat hajnalban a Hamász megtámadta Izraelt, a nemesfém unciánkénti ára ismét emelkedni kezdett, majd egészen 1860 dollárig visszament – ismertette Juhász Kristóf, a nemesfém-kereskedéssel foglalkozó Conclude Zrt. cégvezetője. Véleménye szerint rövid távon az arany ára az 1850–1950–2000 dollár közötti ársávban mozog majd a következő időszakban. 

Stack,Of,Gold,Bars.,Financial,Concepts.
Nő az arany népszerűsége. Fotó: Shutterstock

Az eseményeket jelentősen befolyásolhatja majd, hogy a Hamász és Izrael közötti háború lokális marad-e, vagy eszkalálódik, esetleg újabb országok is bekapcsolódnak a fegyveres harcokba. Most az látszik, hogy a piac „alja” 1800 dollárnál található, ezt egy pénteki nagy összegű vétel állította be.

Aranyvásárlás Magyarországon: a forint-dollár árfolyamot is figyeljük

Juhász Kristóf rámutatott: a magyar befektetőknek nemcsak az unciánkénti aranyárat kell nézniük, hanem a forint-dollár kurzusát is, és a forintban kifejezett árat is. Az arany átlagára idehaza az elmúlt napokban grammonként 22 ezer forint volt, és a 21 500–22 500 forint közötti sávban mozgott. Magyarországon az elmúlt egy év alatt az aranyért grammonként átlagosan 23 500 forintot kellett fizetni. (Hazánkban grammonként állapítják meg a sárga nemesfém árát.)

Az arany árfolyama 1 éves
 

A Conclude Zrt. cégvezetője úgy véli, nagyon nem mindegy, hogyan alakul a forint-dollár kurzus, a magyarok inkább gyenge forint-dollár árfolyamnál és pánik idején veszik a sárga nemesfémet, míg az amerikaik inkább „szélcsendes”, pánikmentes időszakban.

A szakértő szerint az is érdekes adat, hogy az egyes országokban mekkora tételeket vesznek aranyból. Törökországban idén körülbelül 160-200 tonna aranyat fognak vásárolni befektetési, illetve magáncélból, míg hazánkban 2022-ben 5-7 tonna arany kelt el, az ez évi, eddigi összvásárlás ehhez képest várhatóan 2 tonnára zuhanhat vissza, mivel az orosz–ukrán háború hatása már kiárazódott az aranypiacról. Azt is érdemes tudni, hogy Kína és India „nagyvásárló” az aranypiacon, különösen az esküvők tavaszi, őszi idején a szó szoros értelmében tonnaszámra fogy a nemesfémből. Mindeközben Európában és Magyarországon szinte eltűntek az aranyat fizikai formában vevők, az aranyrudat vásárló befektetők „felszívódtak” – jelezte Juhász Kristóf, hozzátéve, a vásárlók csak hétfőn aktivizálódtak ismét, az izraeli konfliktus miatt. 

A forintból fizikai aranyat vásárlók egyébként elégedettek lehetnek, hiszen akik megfontoltan vásároltak, azok az utóbbi években szép hozamokat könyvelhettek el, hiszen míg 2018 októberében 1 gramm arany 11 200 forintba került, addig most 21 870 forintba, ami körülbelül évi 20 százalékos hozamnak felel meg.

Aranyvásárlási lázban égnek a jegybankok

A rekordméretű felhalmozást Oroszország és Kína vezeti.