Pénz- és tőkepiac

Megint az arany ideje jöhet el az izraeli háború kitörésével, nem a forinté

Valószínűleg emelkedik az arany ára az izraeli háború kitörése okozta új geopolitikai bizonytalanságok miatt, vélik szakértők. A menedékeszközöket kezdhetik el vásárolni, a forint azonban nem ilyen, akár rosszul is járhat, a kérdés, mekkora lesz a kockázatkerülés.

Az izraeli háború kitörése a nehezen kalkulálható geopolitikai kockázatok miatt várhatóan a menedékeszközök vásárlására ösztönzik a napokban a befektetőket, és az egyik klasszikus ilyen eszköz a piacokon az arany – vélik a Reuters által megszólaltatott szakértők.

Gold,Bar,Produced,By,Pt,Aneka,Tambang,(antam),And,Indonesian
Fotó: Shutterstock

Ilyen eszköz a dollár is, és ha a háború miatt a befektetők ráugranak a zöldhasúra, az aligha jó jel a forint számára, amelyet inkább gyakran a kockázatosabb eszközök közé szoktak sorolni, ha a nemzetközi piacokon elborul az ég. Még inkább így van az elmúlt két hónapban, amikor a piaci résztvevők rádöbbentek – főleg a lengyel kamatlazítás megindulásától –, hogy a közép-európai országok a kamatcsökkentés kellős közepére csöppentek.

Ráadásul gyengélkedik a régió devizái számára irányadó euró is, és erre rátett egy lapáttal, hogy a háború kezdete előtt felvett, de utána publikált interjújában Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke nem mutatkozott hajlandónak a kamatok további emelésére. 

Még az üzemanyagárakat is befolyásolhatják a fejlemények

Még korábban a forint számára pozitív hír is érkezett: Szaúdi és washingtoni forrásokból tudta meg a The Wall Street Journal, hogy Szaúd-Arábia hajlandó lenne emelni olajkitermelését egy bonyolult alku keretében, amely Izrael elismerését is tartalmazná. Csakhogy a háború kitörése pont ezeket a tárgyalásokat akaszthatja meg, különösen ha a harcok eszkalálódnak. 

Az olajár egy közel-keleti konfliktustól nem csökkenni, hanem emelkedni szokott. Aki olcsóbb üzemanyagot remélt, az tehát könnyen csalódhat. A ez energia drágasága pedig nem a forintot erősítő tényező. 

Már az is rossz hír volt az izraeli háború hírfolyamában, hogy a libanoni Hezbollah is belekeveredett a konfliktusba. A piacokon árgus szemekkel figyelik, nem eszkalálódik-e a háború, nem bonyolódnak-e bele újabb szereplők. Ennek a kockázat növelné, ha Izrael lerohanná a Gáza övezetet, ahonnan a támadások indultak ellen.

Hátat fordíthatnak a forintnak és a zlotynak

Mindenesetre hétfőn emelkedhet az arany ára, erősödhet a dollár, és csökkenhetnek az amerikai államkötvények hozamai. 

Ez egy jó példa rá, miért van szükségünk a portfóliónkban aranyra. Tökéletes fedezet a nemzetközi felfordulásra 

– idézte a Reuters Peter Cardillót, a Spartan Capital Securities fő piaci közgazdászát.

Bármikor, ha nemzetközi felfordulás van, a dollár erősödik

– tette hozzá.

Minden ellene szól, mégis tartja magát az arany árfolyama: paradigmaváltás történhetett a nemesfém kurzusán

Az év elején még a bankpánik és a gyengülő dollár támogatta az arany árfolyamát, azóta azonban rekordmagas kamatkörnyezet állt elő Amerikában: a nemesfém kurzusa azonban mindennek ellenére messze 1900 dollár felett jár. Kérdés, megszakadt, vagy csak átalakult a tőkepiacok egyik alapvetése.

 

 

arany forint izraeli háború háború árfolyam
Kapcsolódó cikkek