A nemzetközi jegybankok 2022 eleje óta nem látott mennyiségű aranyat halmoztak fel idén, a trend pedig várhatóan folytatódik, mivel egyre több ország igyekszik enyhíteni a dollárban lévő tartalékai túlzott koncentrációját – írta az Insider.

Stack,Of,Gold,Bars.,Financial,Concepts.
Fotó: Shutterstock

A világ negyedik legnagyobb vagyonkezelője, a State Street jelentése szerint 2022-ben a világ jegybankjai példátlan mennyiségű,

1083 tonnányi aranyat vásároltak, ezt az idei első fél évben 387 tonna követte.

A trend hátterében a tartalékdiverzifikáció mellett a cég szerint az áll, hogy a monetáris hatóságok a hitelezési kockázat növelése nélkül akarják megerősíteni a mérlegeiket.

A jegybanki rekordvásárlás egy szélesebb körű nemzetközi trend – az úgynevezett dollármentesítés – része, amely a kereskedelemben és a beruházásokban a dollártól való függőség csökkentésére irányul, miután az USA a zöldhasú felsőbbrendűségét kihasználva gazdasági szankciókat vezetett be egyes országokkal szemben.

A dollárellenességben élen jár Kína és Oroszország, amelyeknek az a hosszú távú céljuk, hogy a BRICS-országokkal közös valutát hozzanak létre – bár a terv sikerére továbbra is kicsi az esély.

Ha egy kormány valós fenyegetésként érzékeli a nemzetközi szankciókat, akkor az amerikai dolláreszközökről egy olyan ellenértékre való átállás, mint az arany, rendkívül vonzóvá válik

– írta Maxwell Gold, a State Street aranystratégiáért felelős vezetője.

Az arany árfolyama 1 éves
 

Az aranyvásárlás csak az egyik aspektusa a dollár leváltásának, több ország is igyekszik növelni saját valutájának szerepét a határokon átnyúló tranzakciókban. Kína és India olyan kereskedelmi megállapodásokat kezdeményezett, amelyeket a saját tendereikben kell elszámolni, míg Indonézia nemrégiben nemzeti munkacsoportot hozott létre a partnerországokkal folytatott helyi valutás tranzakciók használatának kiszélesítésére.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az augusztusi BRICS-csúcson tartott videóbeszédében visszafordíthatatlan folyamatnak nevezte a dollármentesítést, amely súlyos fenyegetés lesz az Egyesült Államok számára. Sok szakértő azonban a mozgalmat hatástalannak nevezte, mert elsősorban olyan országokról van szó, ahol alacsony az amerikai befolyás.

Minden ellene szól, mégis tartja magát az arany árfolyama: paradigmaváltás történhetett a nemesfém kurzusában

Az év elején még a bankpánik és a gyengülő dollár támogatta az arany árfolyamát, azóta azonban rekordmagas kamatkörnyezet állt elő Amerikában: a nemesfém kurzusa mindennek ellenére messze 1900 dollár felett jár. Kérdés, hogy megszakadt vagy csak átalakult a tőkepiacok egyik alapvetése.