Letették a Duna Aszfalt Zrt. beruházásában megvalósuló, a Kongói Demokratikus Köztársaság és a Zambiai Köztársaság között létrejövő, 184 kilométer hosszúságú út alapkövét – írja a Magyar Építők a laphoz eljuttatott közlemény alapján. A beszámoló szerint az eseményen részt vett a GED Africa vezetősége mellett a két ország államfője is.

Fotó: GED Africa / Facebook

Felix Tshisekedi, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnöke és Hakainde Hichilema, a Zambiai Demokratikus Köztársaság elnöke a Luapula folyó leendő határhídjának helyszínén helyezte el az alapkövet.

Ezzel a Kasomeno–Mwenda (KMTR – Kasomeno-Mwenda Toll Road) út építése egy újabb mérföldkőhöz érkezett

– írja a közlemény.

A beruházásban egy 184 kilométer hosszúságú autópálya korszerűsítése, építése és bővítése történik meg. Az új út egy 345 méteres új ferdekábeles hídon is átvezet majd, és mintegy 500 kilométerrel csökkenti a kereskedelmi fuvarozók oda-vissza útját Haut-Katanga bányászati területéről Dar es Salaam kikötőjébe.

Mi az a GED Africa projekt?

A Világgazdaság még áprilisban írt róla, hogy a GED Africa projekt az egyik legnagyobb, ebbe a térségbe irányuló beruházás, amely világkereskedelmi szempontból is jelentősnek mondható. A koncepció mögött a GED Africa Limited áll, amely 2019 óta a Duna Aszfalt Zrt. többségi tulajdona. A leánycég koordinálásával megvalósuló fejlesztés lehetőséget teremt egy új út építésére a Kongói Demokratikus Köztársaságban található Kasomeno és a zambiai Mwenda település között. A fő mozgatórugó nem pusztán a közúti közlekedés színvonalának javítása, hanem az, hogy a kongói és zambiai bányászati, illetve egyéb termékek a lehető legrövidebb úton érjék el Tanzánia indiai-óceáni részét.

A GED Africa új úthálózata látványosan, több száz kilométerrel lerövidíti a közúti összeköttetést. Igaz, ehhez vállalni kellett a nehezebb útvonalat, egyebek mellett a Kongó és Zambia határát jelentő Luapula folyó feletti átkelés megteremtését. A projekt magában foglalja:

  • az útkorszerűsítést, 
  • 184 kilométernyi új út építését, 
  • egy modern, 345 méter hosszú, a Luapula folyón átívelő kábeles híd építését, 
  • egy egyablakos határállomás létesítését mindkét érintett országban, Kongóban és Zambiában.

Mennyibe kerül a projekt?

A GED Africa egy 25 éves állami koncesszió, ebből három év a konkrét kivitelezés, 22 pedig a helyi partnerekkel együtt a koncessziós díj begyűjtése. Merthogy a GED Africa projekt egy PPP (köz- és magán-együttműködés), amelyben az illetékes országokkal megkötött koncessziós szerződések keretében a térség legnagyobb értékű infrastruktúra-fejlesztése valósul meg a Duna csoport tőkebefektetésével, szakmai irányításával és nemzetközi fejlesztési bankok finanszírozása mellett. A projekt összértéke 800 millió dollár, ez 350 forintos árfolyammal számolva 280 milliárd forint.