Változatlanul igen dinamikus ütemben növekszik a bankkártyás készpénzbefizetések száma és értéke Magyarországon – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

penzbefizetes-03-aj20191202 Miskolcfotó: Ádám János ÁJ Észak MagyarországA banki készpénzbefizetések 71 százaléka már az ATM-eken keresztül történik. Illusztráció20191202 Miskolc
fotó: Ádám János ÁJ Észak Magyarország

A banki készpénzbefizetések 71 százaléka már az ATM-eken keresztül történik. Illusztráció
Fotó: Ádám János

A jegybank statisztikái szerint a második negyedévben már megközelítette a 726,7 milliárd forintot a kártyás készpénzbefizetések értéke, ami 16,4 százalékkal több az egy évvel korábbi 624,1 milliárdnál. 

Ez azt jelenti, hogy a a magyar kártyabirtokosok már havi szinten is százmilliárdokat fizetnek be a bankszámláikra ATM-eken keresztül.

Az MNB adatai szerint a készpénzbefizetési műveletek száma még az értéküknél is gyorsabban, 23,3 százalékkal emelkedett éves összehasonlításban, és megközelítette a 3,35 milliót. Ennek nyomán az egy kártyás befizetési tranzakcióra jutó átlagos összeg is csökkent valamelyest: a 2022. második negyedévi, nagyjából 230 ezer forintról 217 ezer környékére esett vissza.

Érdekes, hogy a kártyás készpénzfelvételeknél viszont ellentétes irányú tendenciákat mutatnak a jegybanki statisztikák: 

a belföldi műveletek száma éves összevetésben 0,6 százalékkal, 23,1 millió környékére csökkent, és a tranzakciók összértéke is mindössze 2 százalékkal – 2370 milliárd forint közelébe – nőtt.

Vagyis elmondható, hogy a hazai ATM-hálózat használatán belül egyre kisebb – bár még mindig meghatározó – szerepet játszik a készpénz felvétele.

A kártyás befizetések népszerűségének növekedése persze egyáltalán nem meglepő. Miközben a kártyabirtokosoknak jóval kényelmesebb az automatáknál megoldani a számlájukra történő befizetést, ezt egyre több helyen meg is tehetik, hiszen a hitelintézetek folyamatosan igyekeznek fejleszteni az ATM-hálózatukat, és növelni a befizetések fogadására alkalmas készülékek számát.

Az ATM-ek száma egyébként az utóbbi években lassú csökkenésnek indult Magyarországon, ám a 2022 végén mért, mélypontot követően az első fél év végére már némileg emelkedett az itthon működő készülékek száma, és június végén 4825-öt ért el. (Az ATM-ek számára vonatkozóan az MNB is új szabályozást vezetett be a közelmúltban: ennek lényege, hogy a kibocsátott kártyák darabszámától függően a fővárosi kerületekben átlagosan legalább 2,5–12, a vármegyeszékhelyeken 2,5–15, a kisebb településeken pedig 3,5–60 automatát kell működtetniük a bankoknak.)

A kártyás készpénzbefizetés terjedése összhangban áll a hazai elektronikus fizetési forgalom gyors fejlődésével is. Az MNB adatai szerint az itthon forgalomban lévő bankkártyákkal összesen 448 millió vásárlási tranzakció történt az idei második negyedév során, ami éves alapon 13,1 százalékos növekedés, értékük eközben az inflációt meghaladó mértékben, 24,4 százalékkal nőtt. Ugyanez a növekedés megfigyelhető a hazai pénzforgalmi szolgáltatók által üzemeltetett elfogadói hálózatban, ahol a vásárlási tranzakciók száma 12,6 százalékkal, értéke pedig 24,8 százalékkal nőtt. Kisebb mértékben, de az átutalások használata is növekedett, darabszámban 2,8 százalékkal, míg értékben 39,1 százalékkal.