Magyar gazdaság

Varga Mihály: gyógyulnak már a magas energiaárak okozta sebek

Varga Mihály pénzügyminiszter a Joint Venture Szövetség fővárosi rendezvényén ad elő, az eseményt élőben közvetítjük.

Varga Mihály pénzügyminiszter megszólalásával veszi kezdetét a Joint Venture Szövetség rendezvénye Budapesten. A tárcavezető várhatóan a hiánycél megemeléséről is szót ejt, miután kedd reggel közölte a Pénzügyminisztérium, a költségvetési törvényben rögzített 3,9 százalék helyett 5,2 százalékra emeli az idei deficitet.

20230921 EgerKözgazdász vándorgyűlés a Hotel Eger & Park-ban.Fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei HírlapKépen: Varga Mihály, pénzügyminiszter20230921 Eger

Közgazdász vándorgyűlés a Hotel Eger & Park-ban.

Fotó: Huszár Márk HM 
Heves Megyei Hírlap
Képen: Varga Mihály, pénzügyminiszter
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

 

10:31

Meg kel találni az egyensúlyt a növekedés helyreállítása és a hiány csökkentése között

A hiány csökkentéséről elmondta, hogy az egész gazdaság számára kulcsfontosságú a hiány csökkentése, ugyanakkor az nem veszélyeztetheti a növekedési pályára való visszaállást.

A hiány csökkentése és a növekedés helyreállítása közötti egyensúlyt kell megtalálni a miniszter szerint.

A tavalyi 6,2 százalék után idén 5,2 százalék lehet a deficit, majd jövőre visszatérnek a 3 százalékos szint alá. Az államadósságot is tovább mérsékli a kormány, emlékeztetett rá, hogy 80 százalékról csökkent 65 százalékra 2010 és 2019 között. A covid alatt a kabinet a fiskális ösztönzés eszközéhez nyúlt, ez megemelte újra az adósságot, de a cél, hogy ismét csökkentsék. Ennek megfelelően a 2022-es 73,9 százalékos szint után 2023-ban 70 százalék alatt lett az adósságmutató

09:40

Gyurcsány Ferenc is egyetért abban, hogy az infláció csökkeni fog

Jelezte, hogy az infláció év végére egy számjegyűre csökken. "Furcsa pillanat, amikor mindenki egyetért abban, hogy az infláció csökkeni fog, még Gyurcsány Ferenc is", jegyezte meg. Szerinte novemberre már ez realizálódhat, ami magával hozza, hogy a kamatszintek lejjebb menjenek. Közben a munkaerőpiac stabilan tartja magát, ami jól jel, ugyanakkor hangsúlyozta, figyelni kell a mutató alakulását, de a vállalati szegmensből továbbra is azt a jelzést küldik a kormánynak, hogy a munkaerőhiány a fő probléma. A növekedés visszatéréséről azt mondta, hogy ugyan a fogyasztás visszaesett az elmúlt hónapokban a reálbér-csökkenés következtében, ebben is azt látják, hogy a mutató kezd javulni, és egyre inkább megfordul a trend és újra növedhet a fizetések vásárlóereje.

09:34

Az a várakozásunk, hogy éljünk úgy, mint nyugaton, az közelebb került

Az a dolgunk, hogy megérezzük, hogy hova fog megérkezni a magyar gazdaság fél év múlva - kezdte a beszédét Varga Mihály pénzügyminiszter, aki egyben a Joint Venture Szövetség társelnöke. Hozzátette, hogy a magyar gazdaság lendületes növekedésen van túl, 2004-ben még 64 százalékán voltunk az uniós fejlettségnek, ami 76 százalékra emelkedett. Most ott tartunk hogy mögöttünk van a fejlettségi rangsorban Görögország, Bulgária és Letorrszág, és azonos szinten vagyunk Portugáliával és Romániával.

Az a várakozásunk, hogy éljünk úgy, mint nyugaton, az közelebb került

 - vélekedett a tárcavezető, aki szerint ebbe rondított bele az elmúlt másfél év, ami döntően az energiaárak növekedéséből fakadt. 

Jelezte, hogy a tavalyi magas energiaárak okozta sebek már gyógyulnak.

Rámutatott, hogy a német gazdaság is recesszióban van, ennek ellenére a mérlegeink rendeződnek, miközben jelentősen megnőttek a védelmi kiadások. A határvédelmi költségek is már 650 milliárdot tesznek ki, azonban hiába kérik Brüsszeltől, hogy ez térítsék meg, erre nem került sor. Ahogy kérik az uniós számlák kifizetését.

Ezek a tényezők együttesen eredményeztek, hogy a pénzforgalmi hiány romlott.

 

Varga Mihály hiánycél pénzügyminiszter Joint Venture Szövetség
Kapcsolódó cikkek