A Resideo friss felmérése szerint a kelet-közép-európai lakosok többségének a 2022–23-as fűtési szezonban jóval többet kellett költenie számláira a megnövekedett energiaárak miatt. A felmérésben részt vevők 85 százaléka volt kénytelen más területeken takarékoskodni a magasabb fűtésszámla miatt.

futesjerevanMD-420210118 SopronJavítás miatt néhány lakásban nem lesz fűtés a jereváni lakótelepen. Fotó: Máthé Daniella MD Kisalföld
Fotó: Máthé Daniella / Kisalföld

A válaszadók kétharmada kénytelen volt csökkenteni az energiaköltségeket, több mint felük arról számolt be, hogy az általános életszínvonala csökkent.

Minden második ember kevesebbet költ szórakozásra, hatból négyen kevesebbet utaznak, illetve spórolnak a vízfogyasztáson. Harminchét százalék költ kevesebbet élelmiszerre, minden negyedik ember pedig a közlekedésen is spórol.

Az energiaköltségek csökkentésére a korszerűsítés tűnik az egyik legegyszerűbb megoldásának, de meglepően kevesen, a válaszadók ötöde választotta ezt. A felmérésben részt vevők különböző módokon próbálnak takarékoskodni a fűtéssel: 

csökkentik a benti hőmérsékletet, melegebb ruhákba öltöznek, kikapcsolják a fűtést éjszakára vagy amikor nincsenek otthon.

Fotó: Resideo

Minden harmadik válaszadó figyelmet fordít az ajtók és ablakok szigetelésére, de mindössze minden hatodik válaszolta, hogy modernizálta a fűtési rendszerét, illetve új fűtésszabályozó eszközöket telepített. Bognár Gábor, a Resideo regionális kereskedelmi igazgatója szerint bár egyre tudatosabbak az emberek a fűtésszámlák csökkentésével kapcsolatban, túl kevesen használnak még fűtésszabályozást, nem is beszélve az intelligens fűtésszabályozó rendszerek telepítéséről. Bognár azt mondta, hogy 

a fűtésszabályozás bizonyítottan hatékonyabbá teszi a fűtési rendszer működését és csökkenti a gázfelhasználást, így segítve a lakástulajdonosok megtakarítását. 

Kiderült, mennyi tűzifa kell, hogy átvészeljük a telet

Az elmúlt két évben a tűzifa átlagára rendkívüli mértékben megugrott. Magyarországon még mindig sok háztartás fűt fával, ehhez pedig már augusztusban érdemes elkezdeni beszerezni a szükséges készleteket. Megnéztük, hogy egy átlagos magyar háztartásnak mennyi fát kell vásárolnia, hogy az egész télen meg legyen oldva a fűtése.

A Resideo 2023 őszén Kis változás nagy hatás címmel energiatakarékossági kampányt indít, amelyben olyan megoldásokat kínálnak az energiaárak csökkentésére, mint a mechanikus termosztát lecserélése teljesítményvezérlésű vagy OpenTherm termosztátra és kézi radiátorszelepek lecserélése.

A felhasználók csökkenteni akarják az energiaköltségüket, és ez a telepítő partnerek számára is kihívás. Azért indítottuk ezt a kampányt, hogy világosan megmutassuk, milyen sokat lehet spórolni már kisebb korszerűsítésekkel is. Az okos fűtésszabályozási rendszerekkel akár 20-30 százalékkal is csökkenthetők a fűtési költségek

– mondta Bognár Gábor.

A Budapesti Közművek már bekapcsolta a távfűtést az összes fogyasztónál, vagyis mintegy 240 ezer lakásban, valamint 7 ezer vállalati és intézményi ügyfélnél.