Tovább szigorítja a bevándorlással és munkavállalással kapcsolatos szabályokat, ezért új törvényjavaslatot készít – közölte szerkesztőségünkkel a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Indonesia.,October,20,,2021.,Construction,Workers,Are,Assembling,Concrete,For
Visszavonja a kormány a vendégmunkástörvényt, új szabályozás jön. Fotó: Mohamad Halid

Mint írják, a magyar munkaerő és a magyar lakosság védelme érdekében átfogó beavatkozásra van szükség a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodását és foglalkoztatását érintően. 

A kormány ezért azt a döntést hozta, hogy új alapokra helyezi és szigorítja a bevándorlással és a munkavállalással kapcsolatos szabályokat. Ezért új törvényjavaslatot alakít ki, és teljeskörűen felülvizsgálja a hatályos idegenrendészeti új szabályozást

– írják a közleményben. Az új törvényjavaslat minden harmadik országból érkező számára egyértelművé fogja tenni, hogy Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. A kormány arról is döntött, hogy a nemzeti érdekek érvényesítése érdekében a teljes körű szabályozás megalkotásáig a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvényt nem alkalmazzák.

Ahogy korábban írtunk róla, az eredeti jogszabály, amelyet június közepén fogadott el az Országgyűlés, november elsején lépett volna életbe. A törvény kifejezetten szigorúan szabályozta a vendégmunkások itt-tartózkodását, egy vendégmunkás legfeljebb két évig tartózkodhatott volna Magyarország területén. Hogy mégis új jogszabályt akar kidolgozni a kabinet, arra utalhat, hogy a korábbiaknál is szigorúbb szabályokat alkot.